Αντ. Μπέζας: Δύο επισημάνσεις για τα Ασφαλτικά

ixtiokalliergeiesn

Δύο σημαντικές και ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για τα Ασφαλτικά της Σαγιάδας κάνει ο πρώην Υπουργός Αντώνης Μπέζας.

Ο κ. Μπέζας επισημαίνει ότι η συζήτηση για το έγινε και τι δεν έγινε στο παρελθόν δεν έχει καμία πρακτική σημασία για την αναστροφή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη αδειοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η δεύτερη επισήμανση είναι ότι οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων σαφώς και  εμπλέκονται στα θέματα των αδειοδοτήσεων αφού  η Διοίκηση, δηλαδή οι υπηρεσιακοί παράγοντες,   προκειμένου να  προβούν  σε οποιαδήποτε διοικητική πράξη ενεργούν  σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο που καθορίζουν οι νόμοι, τα Προεδρικά Διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις.  Τους νόμους  προετοιμάζει και   εισηγείται η εκάστοτε Κυβέρνηση και τους ψηφίζει  η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, τα ΠΔ  προετοιμάζουν και εισηγούνται οι αρμόδιοι υπουργοί και οι υπουργικές αποφάσεις εκδίδονται από τους υπουργούς κατ’ εξουσιοδότηση των νόμων που έχουν ψηφιστεί.

Αν λοιπόν το ΠΔ της ΠΟΑΥ  επιτρέπει την  εγκατάσταση  μονάδας αποθήκευσης  και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου δίπλα στις ιχθυοκαλλιέργειες, τότε το συγκεκριμένο  ΠΔ δεν προστατεύει επαρκώς τις  ιχθυοκαλλιέργειες και επομένως υπάρχει πολιτική ευθύνη γι αυτούς που το συνέταξαν και το εισηγήθηκαν. Αν το ΠΔ   δεν επιτρέπει την αδειοδότηση  τέτοιων μονάδων,  τότε η Διοίκηση κινήθηκε εκτός του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου  και ο υπουργός θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση εγκατάστασης που έχει υπογράψει ο αρμόδιος  Γενικός Διευθυντής, χωρίς να χρειάζεται προσφυγή σε ένδικα μέσα.

Τέλος, επειδή προφανώς επισημαίνει η διακίνηση και αποθήκευση πετρελαιοειδών μέσω της θάλασσας  είναι ασύμβατη με τις ιχθυοκαλλιέργειες,  αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί  να αναφέρεται  ως εναλλακτική θέση η  ευρύτερη περιοχή των κόλπων Ηγουμενίτσας και  Πλαταριάς!  Ακόμη κι αν έχουν  χωροθετηθεί  παλαιότερα τέτοιες δραστηριότητες στην Ηγουμενίτσα (πότε και με ποια διαδικασία;) αυτό αποτελεί   λανθασμένο σχεδιασμό  γιατί  οι συνθήκες έχουν πλέον μεταβληθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ