Ανώνυμη Εταιρεία για τις Ιαματικές Πηγές

amarantos loutra

Αλλάζει όψη το τουριστικό προϊόν της χώρας με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που φέρνει ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια.

“Με τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και την οργανωμένη ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας, δίνουμε ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη και ενισχύουμε την εικόνα της χώρας” αναφέρει ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Το εν λόγω νομοσχέδιο  έχει καθαρά αναπτυξιακό πρόσημο και έχει ως στόχο να ενισχύσει την εικόνα της χώρας και να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος. Δύο βασικές καινοτομίες του εδράζονται στην θεσμοθέτηση ευέλικτων εργαλείων και στην σύνθεση δυνάμεων, μέσα από τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και την οργανωμένη ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας (Ιαματικές Πηγές), που θα δώσουν ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη, θα διασφαλίσουν την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και τέλος θα επιλύσουν χρόνια ζητήματα.

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου αφορά στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» (Ι.Π.Ε. Α.Ε.)

Οι ιαματικές πηγές διέπονται αυτή τη στιγμή από πολλαπλά κατακερματισμένα καθεστώτα ιδιοκτησίας και παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης.

Ο ιδρυόμενος φορέας θα είναι υπεύθυνος για την αναγνώριση, αξιοποίηση και διαχείρισή τους.

Κεντρική επιδίωξη του Υπουργείου Τουρισμού είναι η ανάπτυξη του ιαματικού-θερμαλιστικού τουρισμού ή τουρισμού ευεξίας στη χώρα, που θα προσελκύσει νέους επισκέπτες, θα ενισχύσει την αειφορική διαχείριση των ιαματικών πηγών, θα συμβάλλει στην δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο Α.Ε.Π. και την εξωστρέφεια της χώρας. Απώτερος στόχος είναι η επίτευξη ολιστικής και βιώσιμης τουριστικής

ανάπτυξης, η ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και η υποστήριξη της επίτευξης των στόχων της περιφερειακής ανάπτυξης.

Προσβάσιμος Τουριστικός Προορισμός και άλλες ρυθμίσεις

Το Νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης και την επίλυση ποικίλων ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων, τα τουριστικά επαγγέλματα, τουριστικές εγκαταστάσεις, την τουριστική προβολή της χώρας, οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, αλλά και θέματα επισκεψιμότητας και προσβασιμότητας τουριστών/επισκεπτών σε σειρά επιχειρήσεων και πρόνοια για έκδοση και απονομή σχετικού σήματος.

Αναλυτικά, θεσπίζονται Σήματα:

-Επισκέψιμου Ζυθοποιείου,

-Επισκέψιμου

Ελαιοτριβείου,

-Επισκέψιμου Τυροκομείου,

-Προσβάσιμου Τουριστικού

Προορισμού,

-Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης,

-τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ