Ανομβρίας συνέχεια… Στέγνωσαν τα βουνά!

kalaritew-nero2

Ο Νοέμβριος έχει εισέλθει στο δεύτερο δεκαήμερο… Όμως τίποτα δεν θυμίζει χειμώνα! Ούτε καν η πτώση του υδράργυρου τις πρωινές και βραδινές ώρες! Το πιο χαρακτηριστικό των ημερών, όπως και ολόκληρου του φθινοπώρου είναι η ανομβρία. Με συνέπειες πλέον στην καθημερινότητα των ανθρώπων της υπαίθρου, της κτηνοτροφίας και της γεωργικής παραγωγής! Ποτάμια αλλά και ορεινές λίμνες σχεδόν έχουν στερέψει.. Μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι που παραμένουν ακόμη στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων δεν έχουν σταγόνα νερού για τα κοπάδια τους! Οι ανάγκες τους καλύπτονται καθημερινά με μεταφορές που γίνονται με οχήματα και με ενεργοποίηση της Περιφέρειας Ηπείρου!

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τους Καλαρρύτες, ένα από τα πιο ορεινά χωριά του Νομού Ιωαννίνων, που άλλοτε τα νερά περίσσευαν.

Η ξηρασία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη νέα βδομάδα. Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού βροχοπτώσεις δεν αναμένονται, γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την δύσκολη κατάσταση.

Η ανομβρία άλλωστε ήταν το βασικό χαρακτηριστικό και κατά τους δύο προηγούμενους μήνες, δηλαδή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Ο μέσος όρος βροχής στην περιοχής ανέρχεται στα 154 χιλιοστά για το δίμηνο. Φέτος οι βροχοπτώσεις περιορίστηκαν στα 65 χιλιοστά, εκ των οποίων τα 32 προέρχονται από τη βροχή που σημειώθηκε την τελευταία ημέρα του Οκτώβρη.

Οι βροχερές ημέρες περιορίζονται στις δώδεκα έναντι των 17 που είναι ο μέσος όρος.

Όσο για την θερμοκρασία… Ο Σεπτέμβριος υπήρξε ιδιαίτερα ζεστός και για τα Γιάννινα καθώς η μέση θερμοκρασία έφτασε στους 24 βαθμούς όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν 20 και τον Οκτώβριο ανήλθε στους 16 βαθμούς έναν παραπάνω από τον μέσο όρο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ