Σε κανονική λειτουργία είναι εδώ και μερικές ώρες ο ΧΥΤ Βλαχέρνας καθώς ο Δήμος Αρταίων προχώρησε στην άρση του αποκλεισμού. Αφορμή ήταν έγγραφο της εισαγγελίας ότι τα απόβλητα που μεταφέρονται από τις εγκαταστάσεις κοντά στην Γέφυρα Καλογήρου είναι «σύμμεικτα αδρανοποιημένα» και όχι ζωικά απόβλητα.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την συνάντηση των Δημάρχων του Νομού Άρτας με τον Γενικό Γραμματέα Αποβλήτων και τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ η οποία έγινε σε κλίμα έντασης.
Στην Άρτα συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία των Δημάρχων Νικολάου Σκουφά και Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Οι δήμαρχοι του νομού μίλησαν για αιφνιδιαστικές ενέργειες, έλλειψη ενημέρωσης, παρακάμψεις διαδικασιών και πίεση να ανοίξει ο ΧΥΤΥ, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε ο ρόλος του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου.
Σιαφάκας: «Αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς – Ζητάμε διαβεβαιώσεις και θωράκιση του ΧΥΤΥ»
Ο Δήμαρχος Άρτας Χριστόφορος Σιαφάκας τόνισε ότι το ζήτημα των αποβλήτων από τη «Γέφυρα Καλογήρου» είναι τεράστιο και πως η παράνομη ταφή, που αποκαλύφθηκε δημιούργησε ένα νέο κύκλο ανασφάλειας στους πολίτες.
Όπως σημείωσε:
- Ο ΦΟΔΣΑ ενημέρωσε ότι υπάρχει εισαγγελική εντολή για μεταφορά των αποβλήτων στον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας.
- Οι τέσσερις δήμαρχοι παρενέβησαν άμεσα στην Εισαγγελία ζητώντας ανάκληση, καθώς δεν υπήρχε νομιμότητα.
- Παρά τις διαβεβαιώσεις για διάλογο, η μεταφορά ξεκίνησε χωρίς καμία ειδοποίηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Δήμαρχος Άρτας ζήτησε:
- Άμεση σύγκληση έκτακτου συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ (ΑΣΔΑ)
- Επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΥ
- Δέσμευση ότι οποιοδήποτε φορτίο προέρχεται από άλλη περιοχή θα απορρίπτεται
- Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Χρηματοδότηση για πλήρη αποκατάσταση του ΧΥΤΥ Βλαχέρνας
Παπασιώζος: «Μεθοδευμένη υπόθεση – Θα καταθέσω πρόταση μομφής στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ»
Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, Κώστας Παπασιώζος, ανέβασε τους τόνους μιλώντας για «μεθοδευμένη κατάσταση» και ευθύνη τόσο του Γενικού Γραμματέα Αποβλήτων όσο και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ.
Ανέφερε:
- «Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ είναι άκρως επικίνδυνος και πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα».
- «Πολλές συνεδριάσεις γίνονται δια περιφοράς, ενώ τα χρήματα που διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος είναι πάρα πολλά».
- Θα καταθέσει πρόταση μομφής τη Δευτέρα.
Ζήτησε επίσης έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανάδειξη της υπόθεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μίγδος: «Θα το πάμε μέχρι τέλους – Να μας σέβεται ο ΦΟΔΣΑ»
Ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος, σημείωσε ότι επί χρόνια υπήρξε αλληλεγγύη προς την Κέρκυρα στη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά τόνισε:
- «Τον Οκτώβριο ο ίδιος ο ΦΟΔΣΑ ανακοίνωσε ότι τα ζωικά απόβλητα δεν μπορούν να πάνε στη Βλαχέρνα».
- «Πλέον βλέπουμε να προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία εκ των υστέρων».
Δήλωσε ότι θα υπογράψει κάθε νόμιμη ενέργεια για προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στη συνεδρίαση έκανε παρέμβαση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος ενώ επικοινώνησε με τον Δήμαρχο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.
Από μέλη του σώματος καταγγέλθηκε ότι κατά την μεταφορά των αποβλήτων ο Δήμος δεν μπόρεσε να λάβει δείγματα, με το Υπουργείο να το απαγορεύει εκτός ΧΥΤΥ και τον ΑΣΔΑ εντός του χώρου.
Απουσίαζε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος σε γραπτή επιστολή του τόνισε ότι:
- Στον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας μπορούν να πάνε μόνο υπολείμματα που έχουν περάσει από Μονάδα ΑΣΑ.
- Είναι αντίθετος στη μεταφορά των αποβλήτων από τη Γέφυρα Καλογήρου.
Η Βάσω Αμπελογιάννη εκ μέρους της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης εξέφρασε σοβαρότατους προβληματισμούς για την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ και πρότεινε μετά την εισαγγελική εντολή, αντί να αποκλειστεί ο ΧΥΤ Βλαχέρνας να γίνει αποκλεισμός του δρόμου έξω από την ιδιωτική επιχείρηση ώστε να μην μπορούν να βγουν οχήματα με τα ζωικά απόβλητα.
Το επόμενο βήμα – Χαμηλώνουν οι τόνοι, προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε:
- Να εξασφαλιστεί η περιβαλλοντική προστασία της περιοχής
- Να ζητηθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΑΣΔΑ το μεσημέρι της Παρασκευής και ως τότε να σταματήσει η μεταφορά αποβλήτων
- Να επανεξεταστούν οι όροι λειτουργίας του ΧΥΤΥ
- Να «μπει φρένο» στη μεταφορά αποβλήτων από άλλες περιοχές
- Να υπάρξουν άμεσες ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση για το μεσημέρι της Δευτέρας και ως τότε είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η μεταφορά των ζωικών αποβλήτων που βαφτίστηκαν πλέον αδρανοποιημένα σύμμεικτα θα έχει ολοκληρωθεί.