Ανοίγει και πάλι η Ιερά Μονή Ρογκοβού!

iera moni rogkovou

iera moni rogkovou

Μετά από εννιά χρόνια που παρέμεινε κλειστή για τους πιστούς, λόγω αναγκαίων εργασιών, η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Ρογκοβού στο Τσεπέλοβο θα επαναλειτουργήσει.

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Ζαγορίου ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις και το σημαντικό αυτό θρησκευτικό μνημείο-χωρίς σε αυτή τη φάση να χρησιμοποιηθούν τα κελιά- θα ανοίξει 23 και 24 Ιουνίου με πανηγυρική λειτουργία, σε συνεργασία βέβαια με τη Μητρόπολη.

Η Μονή Ρογκοβού είναι χτισμένη πολύ κοντά στην αρχή της χαράδρας του Βίκου, ανάμεσα στο Τσεπέλοβο και το Καπέσοβο.

Σχετικά με την χρονολογία κατασκευής του μοναστηριού οι απόψεις συγκλίνουν στα έτη 1028 -1034 μ.Χ. Η Μονή χτίστηκε από την Πουλχερία, αδερφή του Ρωμανού του Αργυρού, αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Το πρώτο όμως αυτό κτίσμα καταστράφηκε ολοκληρωτικά και ανοικοδομήθηκε το 1749 μ.Χ. Το μοναστήρι ζωγραφίστηκε 16 χρόνια μετά το χτίσιμο του, με παραστάσεις από την Παλιά και την Καινή Διαθήκη, έργα ντόπιων λαϊκών ζωγράφων.

Το Μοναστήρι του Ρογκοβού αποτελείται από την εκκλησία, αλλά και από δύο άλλα κτιριακά συγκροτήματα. Το ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο της μονής διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ σώζονται ακόμη και λείψανα από τους αγίους Διονύσιο Αρεοπαγίτη, Παχώμιο και Θεόδωρο. Φυλάσσονται σε ασημένια λάρνακα, που κατασκευάστηκε από Ηπειρώτη χρυσοχόο το 1877.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ