Ανοίγει για το κοινό η Νεκρόπολη!

Ένας εμβληματικός χώρος θα αποδοθεί σύντομα στο κοινό και στους επισκέπτες της Άρτας.

Πρόκειται για τη Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας, έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου και όχι μόνο.

Η Νεκρόπολη από πολλούς χαρακτηρίζεται και ως ο Κεραμεικός της Ηπείρο!

Η Δυτική Νεκρόπολη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων, εκτείνεται κατά μήκος της αρχαίας λεωφόρου. Και στις δύο πλευρές της λεωφόρου αποκαλύφθηκαν ταφικοί περίβολοι, που περιέκλειαν τάφους αλλά και ταφικές θήκες με πλούσια κτερίσματα.

Ο σημαντικότερος από τους περιβόλους, το λεγόμενο Πολυάνδριο, δημόσιο ταφικό μνημείο που ανεγέρθη προς τιμήν νεκρών πολεμιστών, φέρει επιγραφή με την παλαιότερη, κατά μία εκδοχή, αναφορά του ονόματος της πόλης, «Ανπρακία».

Στους υπόλοιπους περιβόλους βρέθηκαν τάφοι κεραμοσκεπείς, κιβωτιόσχημοι, απλοί και κτιστοί, ταφικές θήκες, με ποικίλα και κατά περίπτωση πλούσια κτερίσματα, ενώ έξω από αυτούς βρέθηκαν αρκετές επιτάφιες στήλες, που χρονολογούνται από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο και κατασκευάζονταν στα ειδικευμένα εργαστήρια λιθοξοΐας που διέθετε η πόλη.

Στον ίδιο χώρο σώζονται εγκαταστάσεις ενός ελαιοτριβείου των ελληνιστικών/ύστερων ελληνιστικών χρόνων, με τη λεκάνη σύνθλιψης του καρπού, τη δεξαμενή αποθήκευσης του λαδιού και άλλους αποθηκευτικούς χώρους.

Η Νεκρόπολη βρίσκεται στον αστικό ιστό της Άρτας, στην περιοχή του Τριγώνου και ήδη αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Η Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας θα είναι επισκέψιμη από τις 15 Ιουνίου 2020 και εξής, κατόπιν συνεννοήσεως με τους αρχαιοφύλακες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας (τηλ. επικοινωνίας 26810 21191, 71700).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ