Άννα Μπατιστάτου και Σταύρος Νικολόπουλος στην τελική ευθεία για την Πρυτανεία

pritaneis ipopsifioi

Εξωστρέφεια, καινοτομία, αναβάθμιση υποδομών, διασύνδεση με την κοινωνία… Είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχήματα που θα κληθεί να κερδίσει η νέα πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η εκλογή από ένα πολύ μικρό σώμα, δηλαδή από τα μέλη του νέου Συμβουλίου Διοίκησης θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην τελική ευθεία λοιπόν οι δύο υποψήφιοι για την Πρυτανεία, Άννα Μπατιστάτου και Σταύρος Νικολόπουλος παρουσίασαν τις προτάσεις και το όραμά τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα, σε μία ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε.

Η σειρά με την οποία εμφανίστηκαν καθορίστηκε με κλήρωση η οποία έβγαλε πρώτη την κ. Μπατιστάτου και ακολούθησε ο κ. Νικολόπουλος.

Οι παρουσιάσεις ήταν εκτενείς και αναλυτικές και μέσα από αυτές ο καθένας ξεδίπλωσε την δική του πρόταση και τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να διοικήσει το Πανεπιστήμιο.

Άννα Μπατιστάτου: «Η πρόκληση σήμερα είναι να ενδυναμώσουμε την προσήλωσή μας στις ακαδημαϊκές αξίες και την εμπιστοσύνη μας στον θεσμό του δημόσιου Πανεπιστημίου, κάτω από τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Το πανεπιστήμιο που οραματιζόμαστε να υπηρετήσουμε είναι ανοιχτό, δημόσιο και δημοκρατικό, ενθαρρύνει και προστατεύει τον ελεύθερο λόγο και την απρόσκοπτη διάχυσή του, δίνει χώρο για να αναπτυχθεί η ιδέα και να διερευνηθεί η υπόθεση, ενισχύει την αδελφότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνείδηση, στηρίζεται στην διαφάνεια, την αμοιβαία λογοδοσία, την αλληλεπίδραση με σεβασμό και ανεκτικότητα. Γιατί το μόνο μέλλον που μπορεί να έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως ζωντανός οργανισμός που υπηρετεί την επιστήμη, σέβεται την δεοντολογία, παράγει γνώση και καλλιεργεί αξίες, είναι να αποτελεί εστία εκπαίδευσης, έρευνας, καινοτομίας και πολιτισμού, φυτώριο ελεύθερων ανθρώπων με κριτική σκέψη και δημοκρατικό ήθος».

Σταύρος Νικολόπουλος: «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πρέπει να στοχεύσει στην επόμενη 10ετία ανοίγοντας τους ορίζοντές του και αλλάζοντας νοοτροπία. Το Συμβούλιο Διοίκησης και η νέα Πρυτανική Αρχή θα πρέπει με σοβαρότητα και αυτογνωσία να θέσουν την «καθημερινότητα» του Πανεπιστημίου μας σε νέα ακαδημαϊκή τροχιά.

Είναι επιτακτική ανάγκη το Πανεπιστήμιό μας να συνεχίσει να προσελκύει επιστήμονες υψηλού κύρους, να συνάπτει διεθνείς συνεργασίες, να εκσυγχρονίζει τα προπτυχιακά προγράμματά του με επιστημονικά και μόνο κριτήρια, να προσαρμόζει τα μεταπτυχιακά του στις ερευνητικές εξελίξεις, να αναπτύσσει νέες ερευνητικές δομές ενθαρρύνοντας τη διεπιστημονικότητα, να αξιολογεί αμερόληπτα τις επιδόσεις του, να διασφαλίζει την ποιότητα του έργου του, να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας. Εν ολίγοις, να εδραιωθεί ως σημείο πνευματικής αναφοράς και πηγή έμπνευσης, στοχασμού και οραματισμού».

Με την εκλογή του Πρύτανη αυτόματα θα αναδειχθεί και το σχήμα αντιπρυτάνεων καθώς ο καθένας έχει καταθέσει τους δικούς του υποψηφίους.

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελείται από έντεκα μέλη, έξι εσωτερικά και πέντε εξωτερικά που αναδείχθηκαν σε προηγούμενο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ