Ανησυχία από βία σε σχολεία και Πανεπιστήμια

FOITHTES_EGGRAFESΈκκληση προς την Πολιτεία να παρέμβει για τα αυξανόμενα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια απηύθυνε η ΠΟΣΔΕΠ, με αφορμή τα επεισόδια με κουκουλοφόρους στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Έντονη ανησυχία εκφράζει και η ΟΛΜΕ για την αύξηση, στα σχολεία, των περιστατικών βίας που συνδέονται με ακραίες αυταρχικές, ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου απευθύνει έκκληση:

  • Στην Πολιτεία και ειδικά στο υπουργείο Παιδείας να συνδράμει στο μέγιστο δυνατό και με κάθε τρόπο τα Πανεπιστήμια, πριν θρηνήσουμε θύματα, βάζοντας το θέμα της βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους στη λίστα των άμεσων προτεραιοτήτων τους.
  • Στο ελληνικό Κοινοβούλιο και ειδικά στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων να συγκαλέσει άμεσα ειδική συνεδρίαση για τη βία στα Πανεπιστήμια, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ, με σκοπό να συζητηθούν όλες οι εμφανείς και αφανείς διαστάσεις του προβλήματος, να ενημερωθούν τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και να εξεταστούν μέτρα για την αντιμετώπισή του.
  • Στις ηγεσίες των Ιδρυμάτων να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε τα Ιδρύματά τους να επιτύχουν την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη διεξαγωγή όλων των ακαδημαϊκών λειτουργιών. Όμως είναι πλέον προφανές ότι η Πολιτεία οφείλει να δώσει στις Διοικήσεις όλα τα απαραίτητα μέσα –όπως η διεθνής πραγματικότητα υποδεικνύει– ώστε να μπορούν τα Ιδρύματα να λειτουργούν απρόσκοπτα μέσα σε ένα απόλυτα ακαδημαϊκό περιβάλλον.
  • Ειδικότερα, θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν οι χώροι που παρανόμως κατέχονται από διάφορες ομάδες (στέκια κ.λπ.) και αφού επανέλθουν εντός ελληνικής επικράτειας, να αποδοθούν πλήρως στη Διοίκηση των Ιδρυμάτων. Επίσης, να απομακρυνθούν λειτουργίες που δεν αποτελούν μέρος ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων. Ειδικά αυτές που προωθούν λογικές μίσους και ανεξέλεγκτης βίας δεν μπορούν να έχουν θέση σε ένα ακαδημαϊκό και επιστημονικό περιβάλλον».

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την ανησυχία της για τη σημαντική, όπως λέει, αύξηση στα σχολεία, των περιστατικών βίας που συνδέονται με ακραίες αυταρχικές, ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις τις οποίες και καταδικάζει.

«Φορείς και ομάδες που εμφορούνται από αντιδημοκρατικές αντιλήψεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «επιχειρούν να αξιοποιήσουν το γενικότερο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης για να καλλιεργούν την απέχθεια και το μίσος κατά παιδιών που έχουν συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά, να εκφοβίζουν αυτά ή άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και ακόμα και να προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες για να επιβάλουν τις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις τους».

Οι καθηγητές ανακοινώνουν ότι το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ έχει συστήσει ομάδα εργασίας, με στόχο να μελετήσει συστηματικά τα προβλήματα και να προωθήσει τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους. 

Συγχρόνως, καλεί τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών να αναλάβουν το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες και δράσεις για τα φαινόμενα βίας, ρατσισμού, ξενοφοβίας και φασισμού σε συνεργασία με γονείς και μαθητές, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα του σχολικού προγράμματος, π.χ σχολικές εορτές και επετείους, προγράμματα αγωγής υγείας κ.λπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ