Ανοίγουν λογιστικά βιβλία και για τους αγρότες

gkise-xrimataΣοβαρές αλλαγές στη φορολογία των αγροτών προμηνύουν οι τελευταίες εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αποκαλύπτει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Agrenda. Με τις προτάσεις αυτές δεν δείχνει να διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση, με εξαίρεση ίσως τον λαλίστατο (χωρίς βέβαια να πληρώνει φόρο για τα λεγόμενά του) υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριο Ροντούλη, ο οποίος δείχνει να ακολουθεί «ανεξάρτητη» πορεία.

Οι αλλαγές που αφορούν στους αγρότες πρόκειται να ενσωματωθούν στη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο και ξεκινάει από την ανάγκη εισαγωγής στο φορολογικό καθεστώς κάθε παραγωγικής διαδικασίας και κάθε διακίνησης προϊόντος στην αγορά. Μ’ αυτό το σκεπτικό, οι προτάσεις των τροϊκάνων (σχετικό ρεπορτάζ σελ. 18) αναφέρονται με σαφήνεια στην ανάγκη ουσιαστικής διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει το σύνολο των παραγωγικών φορέων να εκδίδει τα απαιτούμενα φορολογικά στοιχεία, άρα να τηρεί και λογιστικά βιβλία. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως στο συγκεκριμένο θέμα, το μόνο που θα επιδιώξει να αποσπάσει η ελληνική κυβέρνηση, είναι μια εξαίρεση για τους μικροκαλλιεργητές με συνολική πρόσοδο όχι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ ετησίως.

Ο μόνος που επιμένει να διαψεύδει και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί αλλαγής στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών είναι ο κ. Ροντούλης, που με δηλώσεις του στις αρχές της εβδομάδος στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ζήτησε… «να κοπεί αυτή η συζήτηση»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ