Ανοίγει ο δρόμος τελικά για το φράγμα στον Άγιο Νικόλαο

gefiri_plakasΠράσινο φως τελικά και για το υδροηλεκτρικό έργο στον Άγιο Νικόλαο Αράχθου δίνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή. Έτσι επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες που υπήρξαν για σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η πρώτη απόπειρα για κατασκευή του υδροηλεκτρικού στον Άγιο Νικόλαο έγινε από τη ΔΕΗ στα μέσα της δεκαετίας του 90 και συνάντησε τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Το ίδιο συνέβη και αργότερα όταν επιχειρήθηκε να γίνει το ίδιο έργο από την εταιρεία Μηχανική. Αποτέλεσμα του πολυετούς αγώνα ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2008 με την οποία ακυρώνονταν τόσο η ΜΠΕ όσο και η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέσσερα χρόνια μετά το θέμα επανέρχεται και προκαλεί αντιδράσεις. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Περιφερειακού Συμβούλου Γιάννη Παπαδημητρίου, ο οποίος αναφέρει:

«Ήταν τελικά βάσιμες οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, που έκαναν λόγο για πρωτοχρονιάτικο μποναμά στον επιχειρηματικό όμιλο Εμφιετζόγλου. Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε πριν από 3 μέρες και προωθείται με διαδικασίες εξπρές για ψήφιση από την Βουλή, μεταξύ πολλών άλλων επικίνδυνων διατάξεων, αποτελεί φωτογραφία των επιδιώξεων του λόμπυ των κατασκευαστών φραγμάτων και των συμφερόντων του συγκεκριμένου ομίλου. Με τις διατάξεις του επιχειρείται α) γενικά η εξομοίωση των μεγάλων φραγμάτων, που προκαλούν μεγάλες και ανεπανόρθωτες συνέπειες, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και β) ειδικά η σκανδαλώδης «διευκόλυνση» του ομίλου, που ενδιαφέρεται για την κατασκευή του φράγματος του Αγίου Νικολάου, και η παράκαμψη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε ακυρώσει οριστικά την κατασκευή του. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπαδήμου αποτελεί ωμή πρόκληση προς το λαό των Τζουμέρκων και ολόκληρης της Ηπείρου. Προειδοποιούμε όσους περιφρονούν έναν από τους εμβληματικούς αγώνες της περιοχής μας ότι θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Οι κάτοικοι των Τζουμέρκων και όλης της Ηπείρου, που θα υπερασπίσουν για μια ακόμα φορά την φυσική και πολιτιστική τους κληρονομιά απέναντι στους μποναμάδες και τη λεηλασία. Η Περιφερειακή Παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» καλεί τους βουλευτές της Περιφέρειας αλλά και όλης της χώρας να πιέσουν για την απόσυρση και να καταψηφίσουν τις διατάξεις, που παραδίδουν το περιβάλλον της Ηπείρου βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ