Ανένδοτος ο Δήμος για τον δακτύλιο.. Θα αναζητήσει στα Υπουργεία τα τέσσερα εκατομμύρια!

daktilios (1)

Ανένδοτη είναι η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων στο θέμα του μεγάλου δακτυλίου της πόλης.. Μάλιστα από την συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης είναι σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επανέλθει σε διάλογο με την Περιφέρεια για την εξεύρεση λύσης ενώ αίσθηση προκάλεσε και η πρόταση της Τατιάνας Καλογιάννη να αναζητήσει η Δημοτική Αρχή τα επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια μέσω του κεντρικού κράτους και του αρμόδιου Υπουργείου η οποία βρήκε απολύτως σύμφωνο τον Δήμαρχο!

Το θέμα του δακτυλίου τέθηκε με αφορμή την αναμόρφωση του προϋπολογισμού ώστε να συμπεριληφθεί πίστωση 31 χιλιάδων και να υπογραφεί προγραμματική με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ήδη δύο πανεπιστημιακοί –εδαφομηχανικοί κατά τον Δήμαρχο- λειτουργούν ως «τεχνικοί σύμβουλοι» του Δήμου και είναι αυτοί που αξιολόγησαν την πραγματογνωμοσύνη που εκπονήθηκε από την Διαχειριστική Αρχή.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι ο ένας καθηγητής έχει το  ίδιο επώνυμο με τον μεγαλομέτοχο της αναδόχου εταιρείας που πρότεινε την λύση της χαλικοπασσάλωσης.

 «Αγνοώντας τους μελετητές του έργου και της Οικονομικής Επιτροπής που είχε απορρίψει την λύση προχωράτε  και επιμένετε σε μία άποψη που κοστίζει πολύ» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Συνεχίζοντας καυτηρίασε την τακτική των τεχνικών συμβούλων τους οποίους προσλαμβάνει η Δημοτική Αρχή χωρίς ωστόσο τα έργα να προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Ζήτησε δε να δοθούν επαρκείς απαντήσεις για τους λόγους που η δημοτική αρχή επιμένει στην λύση της χαλικοπασσάλωσης και ζήτησε να κατατεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο όλες οι μελέτες- πραγματογνωμοσύνες για το έργο του δακτυλίου.

Ο Δήμαρχος δεν έκρυψε την ενόχλησή του και πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας την παράταξη του κ. Παπαγεωργίου ότι κατά την προηγούμενη θητεία έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Χαρακτήρισε σύμπτωση το γεγονός ότι ο μεγαλομέτοχος της αναδόχου και ο ένας καθηγητής έχουν το ίδιο επώνυμο και υποστήριξε ότι «ο  κ. Παπαγεωργίου είναι προσβλητικός με έναν επιστήμονα κύρους».

Υπεραμύνθηκε της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την «έδρα της εδαφοτεχνικής» εκτιμώντας ότι μπορεί να δώσει την καλύτερη λύση καθώς πρόκειται για δύο επιστήμονες εγνωσμένου κύρους με εμπειρία μηχανικού στο πεδίο.

«Λένε οι καθηγητές, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και βιογραφικά που βγάζουν μάτια, ότι όσα αντιπροτείνονται δεν στέκουν επιστημονικά και ότι το επίχωμα κινδυνεύει να πέσει. Αν αμφισβητούμε τους πάντες και χάνετε η μπάλα αναλαμβάνω όλη την ευθύνη εγώ. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να γίνει το έργο άρτια τεχνικά. Δεν είναι σπατάλη δημοσίου χρήματος η αγωνία για την κατασκευαστική αρτιότητα ενός έργου..» ανέφερε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου επανήλθε αναφέροντας ότι η προγραμματική σύμβαση έρχεται εκ των υστέρων αφού ήδη οι δύο επιστήμονες από την Πάτρα έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για το έργο του δακτυλίου.

«Ποιος δεν θέλει να γίνει ένα ασφαλές έργο… Όλοι ενδιαφερόμαστε για ένα ασφαλές έργο. Όσοι προκρίνουν μία άλλη λύση δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια..» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγεωργίου.

Στη συζήτηση παρενέβη η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη καταθέτοντας πρόταση που ξάφνιασε

«Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα και τον χαρτοπόλεμο με την Περιφέρεια. Οι δύο καθηγητές είναι κύρους πανευρωπαϊκά.. Ο ανάδοχος να συνεχίσει το έργο και προτείνω με την βοήθειά μας να πάτε στο Υπουργείο και να ζητήσετε τα τρία- τέσσερα εκατομμύρια και να φύγετε από αυτόν τον κλοιό με την Περιφέρεια» είπε η κ. Καλογιάννη, άποψη με την οποία συμφώνησε πλήρως ο  Δήμαρχος.

«Με τέτοια έργα δεν κάνουμε αστεία.. Οφείλουμε να ακούσουμε τους επιστήμονες. Αναζητώ την πιο αξιόπιστη άποψη. Απευθύνομαι σε δύο επιστήμονες κύρους για να λύσω τον γόρδιο δεσμό. Ενοχλούν οι απαντήσεις που παίρνουμε. Να ρισκάρω τις Αν καταρρεύσει το επίχωμα ποιος θα τρέχει στο σκαμνί… Έχει τεχνικές γνώσεις η Διαχειριστική Αρχή, έχει εξειδικευμένες γνώσεις ο γεωλόγος που μελέτησε από την Περιφέρεια και έκανε προτάσεις εναλλακτικές… Και θα παίξουμε με τέτοια ζητήματα.. Ενάμισι χρόνο σέρνεται το έργο» κατέληξε ο Δήμαρχος.