Αναζήτηση ευθυνών για τις ακυρώσεις διαγωνισμών

Την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» προκάλεσε η ακύρωση μιας σειράς διαγωνισμών, που αφορούν κυρίως σε προμήθειες κατά την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Η ακύρωση οφείλεται σε λάθη ή παραλείψεις που υπήρξαν.

Από την Δημοτική Αρχή μάλιστα κινήθηκε η διαδικασία για την διερεύνηση ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων.

Μεταξύ των διαγωνισμών που ακυρώθηκαν ήταν αυτοί για την προμήθεια γάλακτος και ειδών ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους, ελαστικών αλλά και η δημοπράτηση της ανάπλασης του Πάρκου Κουραμπά- Λακκωμάτων.

Η «Ενότητα Πολιτών» ήταν αυτή που σήκωσε το γάντι καταλογίζοντας ευθύνες στην Δημοτική Αρχή.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει: ««Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση».

Το γνωμικό αυτό ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της σημερινής Δημοτικής Αρχής,  η οποία επιδεικνύει μια πρωτοφανή ανικανότητα άσκησης διοίκησης.

Οι αλλεπάλληλες ακυρώσεις διαγωνισμών λόγω λαθών και παραλείψεων τείνουν να γίνουν «επιδημία» στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

Μόνο στην τελευταία συνεδρίαση ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες του γάλακτος, των μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων, των ελαστικών για τα οχήματα του Δήμου (για 2η φορά) και του πετρελαίου θέρμανσης για τα σχολεία μας.

Αποκορύφωμα αποτέλεσε η ακύρωση του διαγωνισμού για την ανάπλαση του πάρκου Κουραμπά, επειδή ο Δήμος παρέλειψε βασικά  βήματα στη διαδικασία δημοπράτησης, τη στιγμή μάλιστα που εδώ και καιρό έχουν ανοιχτεί οι οικονομικές προσφορές

Όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά έργων και προμηθειών που έχουν ανακληθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (παρεμβάσεις στα σχολεία από το πρόγραμμα Εμαυτίων, σήμανση οδικού δικτύου κ.α.).

Μιλάμε για την αποθέωση της ανευθυνότητας και της προχειρότητας σε συνδυασμό με την αποφυγή ανάληψης οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης αφού, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος έργων, Γιώργος Αρλέτος, δεν τόλμησε να μιλήσει για ευθύνες των πολιτικών προϊστάμενων.

Κύριοι της «Νέας Εποχής» και συμπράττοντες, αναλάβατε τη διοίκηση του Δήμου «πολλά υποσχόμενοι» στους πολίτες.

Αντ’ αυτού όμως καταφέρατε, αυτό που κατακτήσαμε με κόπο τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να μην υπάρχουν γραφειοκρατικές ελλείψεις στην προετοιμασία έργων και δράσεων του Δήμου, να το κάνετε πλέον κανόνα.

Είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη ότι σημαντικά έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών δεν προχωρούν.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ανοχή και η περίοδος χάριτος έχει περάσει.

Είναι καιρός πια να αρχίσετε να διοικείτε»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην απάντηση της Δημοτικής Αρχής τονίζεται ότι κινήθηκε η διαδικασία για την αναζήτηση ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων ενώ παράλληλα θα προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση του Δήμου.

Αναλυτικά αναφέρεται: ««Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση». Κάτι παραπάνω γνωρίζει η «Ενότητα Πολιτών» η οποία εξάλλου επί πέντε χρόνια είχε την ευθύνη διοίκησης του Δήμου.

Το γεγονός ότι διαγωνισμοί ακυρώνονται για πολλοστή φορά προβληματίζει σοβαρά την Δημοτική Αρχή.  Όπως την προβληματίζει το γεγονός ότι ορισμένοι από τους διαγωνισμούς αυτούς, όπως οι προμήθειες γάλακτος, ειδών ατομικής προστασίας και ελαστικών έπρεπε να είχαν προκηρυχθεί εντός του 2019.

Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Αυτό από μόνο του δείχνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει να αλλάξει.

Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου άλλωστε ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία η σημερινή δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί από την προεκλογική περίοδο.

Η «Ενότητα Πολιτών»  η οποία επί πέντε χρόνια πορεύτηκε με αυτές τις υπηρεσίες διαπιστώνει σήμερα μόνο πολιτικές ευθύνες για την ακύρωση των διαγωνισμών.

Είναι η παράταξη άλλωστε που δεν συμφώνησε με την πρόταση του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργου Αρλέτου για διερεύνηση ευθυνών  υπηρεσιακών παραγόντων.

Η διερεύνηση αυτή ωστόσο ήδη ξεκίνησε.

Η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για την ακύρωση των διαγωνισμών. Όμως γνωρίζει πως αυτό δεν αρκεί ειδικά όταν πρόκειται για διαγωνισμούς που ακυρώνονται για τρίτη και τέταρτη φορά.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά η πλήρης αναδιοργάνωση του Δήμου ώστε να καταστεί ευέλικτος και αποτελεσματικός, κάτι που απέφυγε να κάνει η «Ενότητα Πολιτών».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ