Αναζητείται σωτήρας για την Παμβώτιδα!

like statmi

like statmi

Ποιος τελικά είναι αρμόδιος για την λίμνη; Χρόνια πλανάται το ερώτημα στα Γιάννινα, ειδικά όταν στην Παμβώτιδα ανακύπτουν προβλήματα.. Και πάντα η κατάληξη είναι η ίδια..

Υπεύθυνο είναι το κράτος!!

Αυτό επανέλαβε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην λίμνη καθώς η στάθμη της έχει πέσει από τη συνεχιζόμενη ανομβρία περίπου κατά ένα μέτρο!

Στο κράτος απευθύνθηκε ο Θωμάς Μπέγκας επισημαίνοντας την ανάγκη να προχωρήσει στα απαραίτητα έργα, καθώς είναι αποκλειστικά υπεύθυνο και αρμόδιο για το υδάτινο οικοσύστημα.

Οι μελέτες υπάρχουν… Άλλωστε δεν εκπονήθηκαν και λίγες όλα αυτά τα χρόνια.

«Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να σώσουμε την λίμνη. Η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες, ειδικά στην παραλίμνια ζώνη. Όμως προέχει η προστασία του υδάτινου στοιχείου κι αυτό ανήκει αποκλειστικά στο κράτος, το οποίο πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Οι μελέτες υπάρχουν, πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν έργα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης συνέδεσε την προστασία της λίμνης με την ανάγκη ολοκλήρωσης των αποχετευτικών δικτύων στο λεκανοπέδιο. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι παρά την μείωση της πτώσης στη στάθμη της Παμβώτιδας και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν δεν εμφανίστηκε φυτοπλαγκτόν.

Έτσι κατέθεσε τον προβληματισμό ότι η εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν κατά τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να συνδέεται με την ρίψη αποβλήτων στη λίμνη τις ημέρες των καλοκαιρινών βροχοπτώσεων.. Κατά τα λοιπά η Περιφέρεια Ηπείρου θα προχωρήσει στην αποκατάσταση του θυροφράγματος στο Πέραμα ώστε να μην υπάρχουν απώλειες νερού.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ