Αναβλήθηκε η γνωμοδότηση για τον ελληνοιταλικό αγωγό

AGOGOI_1Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταφέρθηκαν αντιδράσεις τόσο από τα Σύβοτα και την Πέρδικα όσο και από την Πάργα για τον ελληνοιταλικό αγωγό φυσικού αερίου.

Αφορμή αποτέλεσε η πρόθεση για γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενός έργου που ουσιαστικά έχει οδηγηθεί πλέον στα αζήτητα.

Εδώ και αρκετούς μήνες φαίνεται ότι το μεγαλόπνοο σχέδιο έχει ναυαγήσει ενώ συστηματικά και από την Ελληνική Κυβέρνηση πλέον προωθείται μέσω διακρατικών συμφωνιών ο ΤΑP, που βέβαια διέρχεται από την Αλβανία κι όχι από την Ήπειρο.

Με αυτά τα δεδομένα και υπό τις έντονες πιέσεις των κατοίκων της παραλιακής ζώνης, οι οποίοι σταθερά αντιδρούν ως προς τους σταθμούς συμπίεσης στην Πέρδικα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος ανέβαλλε τη λήψη απόφασης.

Μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία θα ζητηθεί επίσημη και έγκυρη ενημέρωση από το Υπουργείο για τους σχεδιασμούς του σχετικά με τον ελληνοιταλικό αγωγό.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Τατιάνα Καλογιάννη ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πως ζήτησε ενημέρωση από το Υπουργείο ΠΕΚΑ για τις εξελίξεις σχετικά με την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, και όχι του ελληνοϊταλικού αγωγού. Τελικά μετά από πρότασή της, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή η αναβολή της συζήτησης και η επαναφορά του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Θετικά, κατά πλειοψηφία και μετά από πρόταση της προέδρου, Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη, γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος στη συνεδρίαση, για το περιεχόμενο της ΜΠΕ για την ανανέωση-εναρμόνιση με την ισχύουσα νομοθεσία του έργου «Βελτίωση-κατασκευή οδού Βογιάννου» του Δήμου Ιωαννιτών, θέτοντας τους παρακάτω όρους – υποδείξεις: α) να ληφθούν υπόψη οι όλες οι αιτήσεις των κατοίκων, β) να βελτιστοποιηθούν, κατά το δυνατόν, οι προδιαγραφές και τα γεωμετρικά στοιχεία και να παρθούν όλα τα μέτρα πρόληψης με στόχο την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, και γ) να εκπονηθεί νέα μελέτη κυκλοφοριακής διευθέτησης για τον κόμβο στο σημείο τομής των οδών Κενάν Μεσαρέ – Βογιάννου και Νικοπόλεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ