Αναβιώνει το «κουρμπάνι» στον Άγιο Θωμά Πρέβεζας

kourmpani

kourmpani

Το παραδοσιακό έθιμο «κουρμπάνι» θα αναβιώσει φέτος για πρώτη φορά στον Άγιο Θωμά στην Πρέβεζα.

Πρόκειται για έθιμο που έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία. Συνίσταται στο μαγείρεμα κρέατος με κριθαράκι.

Οι χριστιανοί ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να ζητήσουν την προστασία του Αγίου ή της Αγίας του χωριού ή της πόλεως που κατοικούσαν. Ουσιαστικά το «κουρμπάνι» ήταν μια συνέχεια των γευμάτων των πρώτων χριστιανών, τις Αγάπες.

Το έθιμο αυτό αποφασίστηκε φέτος να αναβιώσει, μετά το τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Θωμά (5/Οκτωβρίου).

Η όλη εκδήλωση γίνεται και για έναν άλλο λόγο. Για την βοήθεια ολοκλήρωσης της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων. Σε ένα μόλις χρόνο ο ναός σχεδόν τέλειωσε. Απομένει το τέμπλο, τα παράθυρα και η εξωτερική επένδυση με πέτρα.

Έτσι αποφασίστηκε, για φέτος τουλάχιστον, η κάθε μερίδα με το κουρμπάνι, που θα συνοδεύεται από διάφορες πίτες (ευγενική προσφορά των γυναικών της ενορίας του Αγίου Θωμά) μαζί με κρασί, να προσφέρεται στην συμβολική τιμή των 5 €. Χρήματα που θα συγκεντρωθούν για την ολοκλήρωση του ναού.

Επίσης για τους μικρούς φίλους θα υπάρχουν λαχταριστά hot-dog.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της γιορτής του Αγίου Απόστολου Θωμά την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 18:00 θα γίνει ο Εσπερινός και στη συνέχεια η αναβίωση του εθίμου.

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 07:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ