Ανατολή… Αναβίωσε το εντυπωσιακό δρώμενο των Μωμόγερων!

anatoli momog2

anatoli momog2

ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Μία μεγάλη κι ατελείωτη γιορτή στήθηκε στους δρόμους της Ανατολής… Ανήμερα των Θεοφανείων και με πρωτοβουλία της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών, αναβίωσε το ποντιακό δρώμενο των Μωμόγερων…

Πρόσωπο που πρωταγωνιστεί είναι η… νύφη… Συνάμα o γαμπρός, ο γέρος, η γριά, πολεμιστές με σπαθιά και άλλοι ντυμένοι με προβιές ζώων..

Χόρεψαν στους δρόμους και έστησαν γλέντι σε δεκάδες σπίτια που άνοιξαν για να τους υποδεχθούν και να τους κεράσουν..

anatoli momog1

Στη διαδρομή που ακολούθησαν οι μεταμφιεσμένοι, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, σκόρπισαν κέφι και χαρά και στα σπίτια που επισκέφθηκαν, ευχήθηκαν στο νοικοκύρη «Υείαν και ευλοΐαν, και καλιχρονίαν».

Οι Μωμόγεροι είναι ένα ποντιακό έθιμο, με σατιρική χροιά, που συνηθίζεται από τα μέσα του Δεκέμβρη και μέχρι τα μέσα του Γενάρη. Στην Ανατολή αναβιώνει τα τελευταία χρόνια, την ημέρα των Θεοφανείων.

Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης των Ποντίων, το έθιμο ήταν μια μορφή αναγνώρισης της ελληνικής προέλευσής τους και ένας τρόπος να ξεχαστεί από την τουρκική δουλεία και τις βίαιες εξισλαμίσεις.

Οι συμμετέχοντες ντύνονται με διάφορα κοστούμια, που συμβολίζουν ένα μέρος του πολιτισμού και της λαογραφίας των Ποντίων.

Για παράδειγμα, η αρκούδα συμβολίζει τη δύναμη, η ηλικιωμένη γυναίκα το παρελθόν, η νύφη το μέλλον, το άλογο την ανάπτυξη και η κατσίκα τα τρόφιμα.

Δείτε φωτογραφίες εδώ

Βίντεο από το πανέμορφο δρώμενο εδώ

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ