Ανατιμήσεις «φωτιά» στο γάλα

gala kiaz

Η αύξηση του κόστους πρώτων υλών (υλικά συσκευασίας, φυσικό αέριο, φάρμακα, ζωοτροφές), η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και οι μικρότερες εισαγωγές γάλακτος από ξένες αγορές έχουν οδηγήσει τις γαλακτοβιομηχανίες σε… «μάχη» καλύτερων προσφορών προς τους Έλληνες παραγωγούς.

Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν σκαρφαλώσει μέχρι και το €1,25/κιλό στο αιγοπρόβειο, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται γύρω στο 20% σε σχέση με το περσινό γαλακτοκομικό έτος.

Γενικά οι μέσες τιμές για νέα γαλακτοκομική περίοδο «παίζουν» μεταξύ €1,10-1,20, όταν προ τριετίας κυμαίνονταν στην περιοχή των €0,80-€0,90.

Ήδη έχουν περάσει στα ράφια του οργανωμένου λιανεμπορίου αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να γενικευτεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι βιομηχανίες δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν όλο το αυξημένο κόστος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστο Αποστολόπουλο, σημαντική είναι η αύξηση των τιμών στο πρόβειο γάλα, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στη Θεσσαλία, ενώ στα νησιά οι τιμές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Όλες οι κατηγορίες γάλακτος καταγράφουν αυξήσεις, με το αγελαδινό να εμφανίζει τη μικρότερη, καθώς βρίσκεται στα επίπεδα των €0,39-0,40 από €0,38 πέρυσι.

Σημειώνεται ότι το 60% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται σε Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία.

Για τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννη Βιτάλη, ο κύριος λόγος των ανατιμήσεων στα προϊόντα γάλακτος είναι η έλλειψη του παρανόμως εισερχομένου γάλακτος, ενώ ενισχυτικά λειτουργεί η αύξηση της κατανάλωσης φέτας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο κ. Βιτάλης πάντως σημείωσε με έμφαση ότι «η ελληνική κτηνοτροφία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αύξηση παραγωγής γάλακτος, καθώς το ελληνικό ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί και δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να απασχολήσει τους αρμοδίους, να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο και να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στη δεδομένη έλλειψη πρώτης ύλης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ