Ανασύρθηκαν τμήματα της ιστορικής γέφυρας Κοράκου

anasir korakou

Ολοκληρώνεται ύστερα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, η διαδικασία ανάσυρσης των τμημάτων της Iστορικής Γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο στις Πηγές ΄Αρτας τα οποία είχαν αποκολληθεί από το δυτικό βάθρο της με τις μεγάλες πλημμύρες στις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Μπάκας Απόστολος .

“Πολλοί είχαμε μεταφέρει το αίτημα αυτό στην Αντιπεριφέρεια Αρτας. Απο αυτήν είχε προβλεφθεί η ανάσυρση μετά την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης των βλαβών και των μέτρων συντήρησης στην παρακείμενη τσιμεντογέφυρα της επαρχιακής οδού Άρτας- Καρδίτσας στον Αχελώο πού είχε υποστεί ζημιές από την ίδια πλημμύρα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αδελφότητας .

Έτσι μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης της τσιμεντογέφυρας, ο ανάδοχος του έργου ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ – Β. ΘΩΜΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.,προέβη στην ανάσυρση των τμημάτων της παλαιάς γέφυρας τα οποία βρισκόταν στην κοίτη του Αχελώου, με υπαρκτό τον κίνδυνο της παράσυρσης των από νέες ‘’κατεβασιές του Αχελώου’’ τον φετινό Χειμώνα.

Δυσκολίες ενείχε και η ανάσυρση διότι στο σημείο προϋπόθετε οδική πρόσβαση, αλλά υπήρχε και ο κίνδυνος διαμελισμού των τμημάτων αυτών κατά την μεταφορά των αφού επρόκειτο για καταπονημένα τμήματα του αρχικού τοιχίου κατασκευής.

“Μας γεμίζει όλους αίσθημα συγκίνησης η δυνατότητα και μόνο να μπορούμε να αγγίζουμε αυτά τα ψήγματα της ιστορικής συλλογικής μνήμης μας . Είναι σχεδόν ότι απέμεινε από την Θρυλική γέφυρα που έχτισε ο Αγιος Βησσαρίωνας.

Έτσι ,με την παρέμβαση αυτή σώθηκαν τα πολύτιμα κομμάτια της αφού μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια διάσωσης των με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά της να χαθούν για πάντα.

Απομένει τώρα η προστασία αυτών των τμημάτων ,η τοποθέτησή των σε σημείο ασφαλές, προσβάσιμο και επισκέψιμο με προοπτική ενσωματωθούν στην ανακατασκευή της. Για το λόγο αυτό πρέπει να διαμορφωθεί ο χώρος κατάλληλα ώστε αυτό να γίνει εφικτό”, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αδελφότητας.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ