Ανάσα για την πτηνοτροφία η ρύθμιση για τις αδειοδοτήσεις

ptinotrofeio

Την πεποίθησή του ότι ο κλάδος της πτηνοτροφίας είναι ισχυρός και ανθεκτικός εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θάνος Αγγελάκης, πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΑΕ. Ειδικότερα επισημαίνει ότι ο κλάδος έχει αντεπεξέλθει σε πολλές δύσκολες καταστάσεις και συνθήκες, κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια, και έχει καταφέρει όχι μόνο να σταθεί στα πόδια του αλλά και να βρίσκεται σε μια συνεχόμενη τροχιά ανάπτυξης.

 «Το πρόσφατο παρελθόν, που χαρακτηρίστηκε από έντονη αστάθεια, μας έχει μάθει να μην κάνουμε μακρόπνοα σχέδια, αλλά θέλουμε και οφείλουμε να παραμένουμε αισιόδοξοι και θετικοί – οι τάσεις άλλωστε δείχνουν ότι το ελληνικό κοτόπουλο τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσει την ανάπτυξη που του αξίζει, τόσο στην εγχώρια όσο και την παγκόσμια αγορά, χάρη στην κορυφαία τεχνογνωσία μας και τις εξαιρετικές συνθήκες παραγωγής, που διασφαλίζουν κορυφαία ποιότητα και διατροφική αξία» τονίζει ο κ. Αγγελάκης και συμπληρώνει «ευελπιστούμε σύντομα να επιλυθούν – όπως συνέβη και με τις αδειοδοτήσεις των πτηνοτροφικών μονάδων – καίρια ζητήματα που βαραίνουν τον κλάδο και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και εξέλιξη μιας υγιούς και ανταγωνιστικής πρωτογενούς παραγωγής».

Ανάσα από την τροπολογία αδειοδότησης πτηνοτροφικών μονάδων

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αγγελάκης, εκπροσωπώντας την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) και διερμηνεύοντας τα αισθήματα του κλάδου στο σύνολό του, εκφράζει την απόλυτη ικανοποίηση για την επίλυση του εξαιρετικά κρίσιμου ζητήματος της αδειοδότησης των πτηνοτροφικών μονάδων. Όπως επισημαίνει, πριν από μερικές ημέρες, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε τη σχετική τροπολογία του Ν. 4056/2012 ανακουφίζοντας εκατοντάδες επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτές. «Οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου, τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά και βέβαια τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους και την αμέριστη στήριξή τους δεν θα είχε δοθεί λύση σε αυτή την πολυετή εκκρεμότητα που ταλάνιζε τον κλάδο» σημειώνει.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι εάν δεν ψηφιζόταν η συγκεκριμένη τροπολογία, η ζημιά στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου θα ήταν ανεπανόρθωτη: οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τα σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης που είχαν υποβάλλει -καθώς δεν θα μπορούσαν να λάβουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ)- και περίπου το 56% θα κινδύνευε να βρεθεί εκτός αγοράς. «Και συζητάμε για έναν κλάδο που καλύπτει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας μας σε κοτόπουλο και συνεισφέρει συνολικά κάθε χρόνο στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη στο θέμα των αδειοδοτήσεων μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα στις απαραίτητες επενδύσεις που θα εκσυγχρονίσουν τις μονάδες μας και θα ενισχύσουν την καινοτομία και την παραγωγικότητα του κλάδου, πάντα με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ