Αναμνηστική δόση στα παιδιά συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

emvolio

Τα νέα δεδομένα για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και ειδικότερα σε παιδιά, παρουσίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Όπως γνωστοποιήθηκε, συνιστάται ο εμβολιασμός παιδιών με υποκείμενα νοσήματα ή που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε πως η Επιτροπή ως προς την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος των παιδιών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την προσθήκη της αναμνηστικής δόσης σε ηλικίες από πέντε έως 11 ετών και σε ανοσοκατασταλμένα παιδιά να γίνει η ενισχυτική -τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.

Η εμβολιαστική Επιτροπή, επίσης, ενέκρινε την επέκταση του εμβολιασμού έναντι του αρχικού στελέχους σε παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως τεσσάρων ετών.

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε στη συνέχεια ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα στα παιδιά αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της Όμικρον. Αν και η νόσος είναι ηπιότερη, παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα αύξηση στις επισκέψεις στα επείγοντα και των νοσηλειών παιδιών κυρίως λόγω συμπτωμάτων όπως ο υψηλός πυρετός.

Σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, είναι λιγότερο συχνές στην περίοδο επικράτησης της Όμικρον.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έλαβε υπόψιν τα τρέχοντα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης σε υγιή παιδιά έως 4 ετών είναι χαμηλός. Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη ομάδα η πιθανότητα νοσηλείας και επιπλοκών είναι μεγαλύτερη σε παιδιά με σοβαρά νοσήματα, η Επιτροπή συστήνει τον εμβολιασμό σε έξι μηνών έως τεσσάρων ετών με υποκείμενα νοσήματα ή σε ανοσοκαταστολή.

Προκείμενου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε παιδιά υγιή μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Σε αυτό το σημείο, η καθηγήτρια ξεκαθάρισε πως: «Πρώτον, δεν αναμένονται ως προς τις παραλλαγές νέα εμβόλια. Τα εμβόλια που διατίθενται παγκοσμίως είναι αυτά που έχουμε και στην Ελλάδα και δεν υπάρχουν εμβόλια που περιλαμβάνουν κορονοϊό μαζί με το εμβόλιο της γρίπης».

Από πλευράς του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε πως περισσότεροι από 21.660.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στη 14η θέση εμβολιασμών στην ΕΕ.

Το 72,7% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το ποσοστό στους ενήλικες ανέρχεται σε 81,3%.

Όπως συμπλήρωσε, «παραλάβαμε τα εμβόλια για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών», λέγοντας ότι η διάθεσή τους θα αρχίσει σύντομα και η ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ