«Ανακύκλωση προσωπικού» για τις ανάγκες των νοσοκομείων

panepistimiako ioanninon

Τις τρεις εργαζόμενες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων που μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη συγχαίρει η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών η οποία καυτηριάζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία και την λογική της κινητικότητας για την κάλυψη των κενών.

«Στο πλαίσιο αυτό, η δυνατότητα που δίνει η 6η ΥΠΕ για εθελοντική μετακίνηση υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί την παραλλαγμένη όψη της αναγκαστικής μετακίνησης υγειονομικών από ΥΠΕ σε άλλη ΥΠΕ, όπως προβλέπει η  πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου υγείας. Αξιοποιώντας την διαχρονική αυτή πολιτική ανακύκλωσης προσωπικού, η διοίκηση του ΠΓΝΙ και ο ΔΑΚίτης πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, συνεχίζουν να διαφημίζουν την ανακύκλωση προσωπικού, ως λύση στα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης εδώ και 9 μήνες, για να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης» σημειώνει στην ανακοίνωση.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση υπογραμμίζει ότι δεν έχει δοθεί ακόμη λύση στην επιτακτική ανάγκη  στελέχωσης των 105 νέων κλινών covid στο ΠΓΝΙ που απαιτούνε 128 νέους νοσηλευτές, 60 νέες καθαρίστριες και δεκάδες νέους γιατρούς. Δεν δίνουν λύση στις 65 αιτήσεις αδειών ειδικού σκοπού στο ΠΓΝΙ, μετά το κλείσιμο των σχολείων.

Και συνεχίζει:

Η εξοικονόμηση προσωπικού προς χάριν της ανακύκλωσης του, μέσω της συρρίκνωσης λειτουργίας κλινικών και της δραστικής μείωσης χειρουργείων,  γεννάει νέα προβλήματα σε ασθενείς που δεν νοσούν από covid και έχει εξοντώσει τους ήδη υπάρχοντες υγειονομικούς. Αντί λοιπόν, 9 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, να προκαλεί ντροπή η συνέχιση της ανακύκλωσης προσωπικού,  κυβέρνηση και κυβερνητικοί συνδικαλιστές, ανερυθίαστρα διαφημίζουν πανηγυρικά την ανακύκλωση ντυμένη με τον μανδύα του εθελοντισμού. Εθελοντισμό και αυτοθυσία που οι υγειονομικοί σε όλη την Ελλάδα επιδεικνύουν κάθε ημέρα. Εθελοντισμό και αυτοθυσία που 9 μήνες εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση για να μην αναλάβει τις ευθύνες της.

Η εγκληματική πολιτική επιμονή της κυβέρνησης στην ανακύκλωση προσωπικού  έχει οδηγήσει επίσης στην διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Ήπειρο για να στελεχωθούνε τα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ και  οι απλές κλίνες covid του ΓΝ Χατζηκώστα,

Η εγκληματική πολιτική επιμονή στην υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας έχει οδηγήσει και στην ανακύκλωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με τους αναπνευστήρες του ΓΝ Φιλιατών να μετακινούνται στο ΓΝ Χατζηκώστα, τον εξοπλισμό των κλινών ΜΕΘ του νέου νοσοκομείου Λευκάδας να μετακινείται στο ΠΓΝΙ Ρίο  και σήμερα ακόμη να μετακινούνται τα monitor παρακολούθησης των ασθενών covid από την ανάνηψη του ΤΕΠ του ΠΓΝΙ στο ΓΝ Άρτας για την ανάπτυξη των νέων κλινών ΜΕΘ.

Ακόμη και σήμερα που τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της χώρας έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου και δίνουν εκατοντάδες «εξιτήρια» σε νεκρούς, η κυβέρνηση παζαρεύει με τους κλινικάρχες την επίταξη 200 κλινών και ανέχεται να μπαίνει ως όρος από αυτούς που θησαύρισαν από την πανδημία, η αύξηση οικονομικών ανταλλαγμάτων διότι «δεν βγαίνουν…». Στην ίδια λογική απόλυτης ασυλίας των επιχειρηματικών ομίλων εντάσσεται και η «εθελοντική φορολογία» των εφοπλιστών όπως του ιδιοκτήτη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που στις 13 Νοεμβρίου υπέγραψε συμβάσεις εκτέλεσης έργων για την πολυδιαφημισμένη κατασκευή νέων κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, που θα τις παραδώσει σε 3 μήνες !!!. Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ΠΓΝΙ θα περιμένει κάποιους μήνες για την επόμενη φωτογράφιση.

Η επικίνδυνη λογική που πολλά παπαγαλάκια της κυβέρνησης προπαγανδίζουν ότι δηλ. δεν έχει νόημα να γεμίσουμε κλίνες ΜΕΘ τα νοσοκομεία, αλλά προέχει να δαμάσουμε την πανδημία με ατομική και μόνο ευθύνη, συγκαλύπτει την κυβερνητική ευθύνη, η οποία ΚΑΙ δεν ανέπτυξε τις αναγκαίες πραγματικές κλίνες ΜΕΘ με αυτοτελή στελέχωση ΚΑΙ δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αποτροπής της διασποράς σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα γηροκομεία αλλά ΚΑΙ μας έβαλε σε ένα τυφλό, αέναο lockdown χωρίς μαζικά test στο πληθυσμό για να μπορέσουν να βρεθούν και απομονωθούνε έγκαιρα όσοι νοσούν και να σταματήσει η διασπορά. Η εμπειρία των Ιωαννίνων, όπου δύο εργοστάσια και δύο γηροκομεία τίναξαν το σύστημα υγείας στον αέρα, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών.

Η κατάρρευση των συστημάτων υγείας στις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως άλλοθι αθώωσης της τραγικής κατάστασης στη χώρα μας. Η ίδια λογική αντιμετώπισης της υγείας ως εμπόρευμα και ατομική ευθύνη του καθενός, ισχύει σε όλες τις παραπάνω χώρες. Απόδειξη αποτελεί ότι την ίδια ώρα που  η ΕΕ προβλέπει μόλις 9,4 δισεκατομμύρια για την Υγεία (που ούτε αυτά θα διατεθούν στις δημόσιες δομές, αλλά για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και τις ΣΔΙΤ) δίνει 1,7 τρισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους και τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ