Ανάδοχος για το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας

Στην ανάδειξη αναδόχου για το έργο στερέωσης, αποκατάστασης, αναστήλωσης και ανάδειξης της γέφυρας Πλάκας προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών. Η απόφαση αναρτήθηκε χθες (16 Μαίου) στη Διαύγεια καθώς ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος γύρος διαπράγματευσης με τις τρεις εταιρίες που είχαν κληθεί στον διαγωνισμό. Ανάδοχος του έργου είναι η “ΝΗΡΙΚΟΣ τεχνική- εμπορική- βιομηχανική και τουριστική ανώνυμη εταιρεία” η οποία κατέθεσε βελτιωμένη οικονομική πρόταση η οποία ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια έναντι των 3,1 που ήταν η αρχική.

Ο διαγωνισμός του έργου είχε προκηρυχθεί στις 18 Απριλίου με την διαδικασία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στην προκήρυξη έχουν αποτυπωθεί όλες οι επιστημονικές, τεχνικές εισηγήσεις και παρατηρήσεις των εμπλεκόμενων φορέων που συνεργάστηκαν και ειδικά της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που παρακολουθεί το έργο.

Το έργο της αναστήλωσης θεωρείται πρόκληρη για τον επιστημονικό και τεχνικό κόσμο της χώρας. Σημειώνεται δε ότι είναι το πρώτο έργο αναστήλωσης πέτρινης γέφυρας, τέτοιας κλίμακας που θα πραγματοποιηθεί στην χώρα.

Έχει χαρακτηριστεί ως κατεπείγον, μοναδικό, με ιδιαιτερότητες, δυσκολίες, πολυπλοκότητα και ένταση εργασιών που το καθιστούν ειδικού χειρισμού.

Στόχος όλων είναι η πρότυπη αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου, σε παγκόσμιο επίπεδο, με απόλυτο σεβασμό στην τέχνη της παραδοσιακής γεφυροποιίας και του πρωτομάστορα Μπέκα. Με δεδομένη την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων από το ΠΔΕ, τα έργα της αποκατάστασης της ιστορικής Γέφυρας Πλάκας μπορούν να είναι σε πλήρη ανάπτυξη από το φετινό καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ