Ανάδοχοι για πεζοδρομήσεις και Κουραμπά

ANEKSARTHSIASΔύο ακόμη, ιδιαίτερα σημαντικά έργα του Δήμου Ιωαννιτών, μπαίνουν στην φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για το ευρύ πρόγραμμα πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης και την ανάπλαση του Κουραμπά, για τα οποία σήμερα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και αναδείχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι.

Στη δημοπράτηση για το έργο των πεζοδρομήσεων πήραν μέρος 11 κοινοπραξίες και αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος με έκπτωση 49,04%

Για το έργο του Κουραμπά κατατέθηκαν επίσης 11 προσφορές και αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος με έκπτωση 29,07%.

Η αναβάθμιση της παιδικής χαράς Κουραμπά έχει προϋπολογισμό 600 χιλιάδων ευρώ. Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς- Ηπείρου κι αφορά στην αναβάθμιση της παιδικής χαράς στην περιοχή του Κουραμπά και σε συνολική έκταση 1800 τετραγωνικών μέτρων. Η αναβάθμιση συνίσταται σε νέο σχεδιασμό και οργάνωση του χώρου, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές που θέτει η Κοινότητα.

Το έργο μεταξύ των άλλων προβλέπει:

– Περίφραξη του χώρου

– Διαχωρισμό ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών

– Ασφαλή και φιλικά προς τους χρήστες υλικά.

– Ήπια παρέμβαση με ελαχιστοποίηση των τσιμεντροστρώσεων και αξιοποίηση του υπάρχοντος πυρήνα πρασίνου.

Ο παιδότοπος, χωρίζεται σε τρεις τομείς. Ο πρώτος για παιδιά ηλικίας από ενός μέχρι τεσσάρων ετών, ο δεύτερος για παιδιά από τεσσάρων μέχρι δώδεκα ετών και ο τρίτος για μεγαλύτερα και για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο πάρκο θα αλλάξει ο φωτισμός, θα γίνουν περιφράξεις και θα φυτευτούν νέα δέντρα.

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ- ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ

Το έργο αναπλάσεις- πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και φωτισμός διατηρητέων κτιρίων έχει προϋπολογισμό 5,9 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς- Ηπείρου.

Το έργο αφορά στη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης και τον φωτισμό ανάδειξη τεσσάρων σημαντικής αρχιτεκτονικής σημασίας κτιρίων, εκ των οποίων τα τρία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Ο σχεδιασμός των πεζοδρομήσεων αποσκοπεί μέσω εναλλακτικών διαδρομών στη σύνδεση της κεντρικής πλατείας, του νέου εμπορικού κέντρου, της παλιάς αγοράς, του ιστορικού κέντρου και της παραλίμνιας ζώνης.

Συγκεκριμένα οι δρόμοι που πεζοδρομούνται είναι:

Τομέας νέου εμπορικού κέντρου

– Μ. Αγγέλου μέχρι την Χαριλάου Τρικούπη

– Μελανίδη

– Βλαχλείδη

– Οπλαρχηγού Πουτέτση

– Γρηγορίου Σακκά

– Ζυγομάλλη

Τομέας παλιάς αγοράς-ιστορικό κέντρο

– Νικολάου Παπαδοπούλου

– Παπάζογλου

– Αραβαντινού

– Λόρδου Βύρωνος

– Στουρνάρα

– Κατσαντώνη

– Κωλέττη

– Κατσιμήτρου

– Γούναρη

Ο φωτισμός ανάδειξης κτιρίων αφορά στα διατηρητέα της Καπλάνειου Σχολής, της Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής και του κτιρίου Πυρσινέλλα καθώς στο αξιόλογο αρχιτεκτονικό κτίριο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.

«Ο Δήμος Ιωαννιτών δουλεύει συντονισμένα κι εκμεταλλεύεται κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα του ΕΣΠΑ. Σήμερα, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, η ανταπόκριση του τεχνικού κόσμου στο διαγωνισμό για τα δύο έργα ήταν πολύ μεγάλη. Η συμμετοχή δίνει και την απάντηση σε όσα είχαν προηγηθεί.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα παραδώσουμε στους κατοίκους της περιοχής δύο έργα ιδιαίτερης σημασίας: Την ανάπλαση του Κουραμπά, ενός σημαντικού πνεύμονα στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα ανήκει κυρίως στα παιδιά. Θα δημιουργηθεί ένας πρότυπος χώρος, που θα τον έχουμε απόλυτη ανάγκη.

Οι πεζοδρομήσεις θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα της πόλης. Θα δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο, όπου θα μπορεί ο καθένας να περπατήσει με άνεση και ασφάλεια. Θα αναβαθμίσει την αγορά και το εμπορικό κέντρο, θα περιορίσει τη χρήση των αυτοκινήτων. Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός, ότι σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, θα ανοίξουν εργοτάξια και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, που είναι άκρως απαραίτητες στην πόλη μας», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ