Αν. Μαυράκος: Πλώρη για την Περιφέρεια!

Είναι από τους ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει ανά τον κόσμο, καθότι αρκετά χρόνια δούλεψε ως πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού. Τώρα βάζει… πλώρη για το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Αντώνης Μαυράκος, υποψήφιος με την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» του Γιώργου Ζάψα είναι από τα νέα πρόσωπα στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Ο ίδιος μιλά στο Epriuspost για την απόφαση αυτή, για το ρόλο των κομμάτων, για την Ήπειρο και τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

1.Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσατε να είστε υποψήφιος;

Με τον Γιώργο γνωριζόμαστε τα τελευταία έξι χρόνια και έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις για την Ήπειρο, τις δυνατότητές της, αλλά και τα προβλήματά της.

Όταν δέχτηκα την πρόταση για να είμαι μαζί του ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην ΠΕ Ιωαννίνων, ένιωσα ιδιαίτερη τιμή αλλά και ευθύνη.

Μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς, αλλά και το ίδιο όραμα για μια Περιφέρεια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, που θα στέκεται αλληλέγγυα στους Ηπειρώτες, θα τους βοηθά, όχι μόνο στην καθημερινότητα, αλλά θα μπορεί και να τους εμπνέει.

Εκτιμώ την πορεία του Γιώργου μέχρι σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο τις δημοκρατικές του αρχές και αξίες, τη δυνατότητα σύνθεσης και την ικανότητά του να βρίσκει λύση ακόμη και σε συνθήκες πίεσης. Αυτοί είναι οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφαση να είμαι σήμερα εδώ μαζί του.

2.Ποιος είναι ο ρόλος των κομμάτων στις περιφερειακές εκλογές;

Οι περιφέρειες, έστω και αν δεν έχουμε φτάσει στην  πλήρη απεξάρτηση από το κεντρικό κράτος, διαχειρίζονται μεγάλα κονδύλια και παράλληλα, οι αποφάσεις που λαμβάνουν μπορεί να είναι κομβικές για την εξέλιξη του τόπου. Οι περιφερειακές εκλογές, και λόγω του μεγάλου πληθυσμού που αφορούν, δεν μπορούν να μην έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Πρόταγμα όμως είναι το συμφέρον των Ηπειρωτών και της Ηπείρου. Υπό αυτό το πρίσμα, τα κόμματα που στηρίζουν υποψήφιους στις περιφερειακές εκλογές πρέπει να σέβονται και να ακούν τις ανάγκες μας. Στην Ήπειρο η υποψηφιότητα μας έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς με αυτά τα χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας έχει το ρόλο του. Εμείς διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ήπειρο. Αν χρειαστεί να συγκρουστούμε για το καλό των Ηπειρωτών δε θα διστάσουμε να το κάνουμε. Λόγω της συνδικαλιστικής μου διαδρομής ως πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας είναι μια συνθήκη με την οποία έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπος. Τα τελευταία τρία χρόνια υπηρετώ όμως το συμφέρον των ανθρώπων που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους για την επίλυση των προβλημάτων τους, ανεξάρτητα ποιόν έχω κάθε φορά απέναντί μου.    

3.Σε τι διαφοροποιείται η παράταξή σας από τις υπόλοιπες;

Η παράταξή μας, το «Κοινό των Ηπειρωτών», έθεσε από την αρχή 1+5 άξονες. Το πρώτο μας μέλημα είναι να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία. Ξέρετε, η απερχόμενη περιφερειακή αρχή λειτούργησε τα προηγούμενα εννέα χρόνια ως ένα μονοπρόσωπο όργανο εξουσίας, μοιράζοντας «απευθείας αναθέσεις» και διανέμοντας τον πλούτο μας χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική, με αποτέλεσμα η Ήπειρος να παραμένει στις πιο φτωχές και μη αναπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. Η απλή αναλογική, που πρώτη φορά εφαρμόζεται, αλλάζει τα δεδομένα. Απαιτεί διάλογο. Εμείς θα επιδιώξουμε εκείνες τις συνεργασίες αλλά και την ενεργό συμμετοχή τόσο των φορέων όσο και των πολιτών, οδηγώντας την αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση τη διοίκηση της περιφέρειας στον περαιτέρω εκδημοκρατισμό. Στηρίζουμε την απλή αναλογική και τη σύνθεση των απόψεων για αποτελεσματικές και βιώσιμες επιλογές στην Περιφέρεια. Καμία άλλη παράταξη δεν το έχει θέσει αυτό τόσο ξεκάθαρα. Αυτή είναι η βασική μας δέσμευση και έχει να κάνει με τον τρόπο που εμείς θεωρούμε πως θα πρέπει να χαράσσεται πολιτική και να λαμβάνονται αποφάσεις, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

4.Τι σημαίνει για σας η Ήπειρος

Η Ήπειρος είναι ο τόπος που ζω τα τελευταία 15 χρόνια. Γεννήθηκα στην Πάτρα. Από το 1999-2004 ήμουν Πλοίαρχος στο Εμπορικό Ναυτικό όπου ταξίδευα ανά τον κόσμο και εκείνο που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι η Ήπειρος όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η φυσική της ομορφιά και η τεράστια πολιτιστική της κληρονομιά. Αυτές τις ημέρες, λόγω των περιοδειών, βρίσκομαι σε περιοχές και χωριά, που ως μη Ηπειρώτης, δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν. Σε εντυπωσιάζει το περιβάλλον και οι άνθρωποι, αλλά σε πολλές περιπτώσεις βλέπεις μια αδικαιολόγητη εγκατάλειψη, που οφείλεται είτε στην έλλειψη υποδομών, είτε ακόμη στο γεγονός ότι άνθρωποι αυτών των περιοχών, σε παραγωγικές ηλικίες, δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν πειστεί ότι μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα τους. Αντίθετα, πιστεύω ότι ειδικά σε αυτές τις περιοχές, με τη σωστή καθοδήγηση και έμπνευση, μπορούν να αναδείξουν τον τόπο τους, να τον ξαναζωντανέψουν, να ζήσουν με καλύτερους όρους.

5.Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόσκληση για την περιοχή μας την επόμενη τετραετία;

Ως Κοινό των Ηπειρωτών λέμε ότι οι εκλογές στις 26 Μαΐου είναι μια ιστορική ευκαιρία ώστε η Ήπειρος να αλλάξει τροχιά. Να μην θεωρείται και να μην είναι πια η φτωχή και μη αναπτυγμένη περιοχή της Ε.Ε.  Από την πρώτη ημέρα αυτής της προεκλογικής περιόδου, προτάξαμε δύο οράματά μας, το φυσικό αέριο και την ωρίμανση μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση. Κάποιοι μας σχολίασαν απαξιωτικά. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του δεσμεύτηκε για φυσικό αέριο μέχρι το 2023. Είναι διεκδικήσεις για τις οποίες θα παλέψουμε μέχρι τέλους. Ωστόσο, το πραγματικό «στοίχημα» για μένα είναι να αλλάξουν κατεστημένες νοοτροπίες. Πρέπει όλοι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το πραγματικό συμφέρον του τόπου, όχι πως θα «κάνουμε τη δουλειά» μας. Αυτό οφείλει η επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας να το εμπνεύσει, με γνώση, σχέδιο και όραμα, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας, ώστε να είναι το ίδιο υπερήφανα με εμάς για τον τόπο τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.

Γι’ αυτόν τον λόγο θέλω να καλέσω όλες τις Ηπειρώτισσες και τους Ηπειρώτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ανεξάρτητα ποιόν θα ψηφίσουν. Η συμμετοχή τους θα ενισχύσει τη δημοκρατία. Σας θέλουμε όλους δίπλα μας. 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ