Την αξία και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας «Απάτητα Βουνά» ανέδειξε ο βουλευτής Ιωαννίνων και πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, κατά τον χαιρετισμό του στο Zagori Forum.
Ο κ. Αμυράς τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής προστασίας και πως η θεσμοθέτηση των «Απάτητων Βουνών» πριν από δυόμισι χρόνια αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διατήρησης της βιοποικιλότητας.
«Πρόκειται για καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας σε ορεινούς όγκους υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας, όπως ο Σμόλικας και η Τύμφη στην Ήπειρο», σημείωσε. Τα πρώτα αποτελέσματα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και καταγραφές, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς καταγράφεται ανάκαμψη πληθυσμών αγριόγιδου, καθώς και ειδών χλωρίδας με σημασία για τη ρύθμιση του μικροκλίματος.
Ο πρώην Υφυπουργός υπογράμμισε ότι «οι φυσικοί οικότοποι δεν πρέπει να κατακερματίζονται» και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει και επιβραβεύει την ελληνική πρωτοβουλία, απονέμοντας εύσημα για την υιοθέτηση και εφαρμογή του θεσμού.