Αμβρακία οδός… με τον αραμπά..

Η Αμβρακία Οδός αποτελεί ένα έργο τεράστιας σημασίας για τη Δυτική Ελλάδα. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός θα συνδέει την Ιόνια Οδό με το αεροδρόμιο του Ακτίου, την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου – Πρέβεζας, καθώς και με το νησί της Λευκάδας, προσφέροντας ασφάλεια στις μετακινήσεις αλλά και δημιουργώντας προδιαγραφές ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

Η κατασκευή ωστόσο του έργου αυτού έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη δίχως τέλος για την Αιτωλοακαρνανία αλλά και για την Ήπειρο, η οποία αναμένει τα αναπτυξιακά οφέλη από την ολοκλήρωση του έργου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δ. Κωνστναντόπουλος το έργο είχε χωριστεί σε 4 τμήματα, καθένα από τα οποία αποτέλεσε αντικείμενο ξεχωριστής εργολαβίας και χαρακτηριζόταν από διαφορετική πρόοδο, ώσπου εντέλει προκηρύχθηκε εργολαβία-σκούπα, η οποία και πάλι δεν ολοκληρώθηκε. Ακολούθησαν δικαστικές εμπλοκές και διαμάχες με πρόσφατη εξέλιξη την απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου να ματαιώσει το διαγωνισμό.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Υποδομών τονίζει ότι προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά την εξέλιξη του έργου, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2010 και σήμερα η ολοκλήρωσή του ακόμα αγνοείται. Οι απαντήσεις του Υπουργείου Υποδομών αρκούνταν στην περιγραφή των προβλημάτων που ανέκυπταν με απαλλοτριώσεις, μελέτες, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, καθώς και στη χορήγηση παρατάσεων ολοκλήρωσης του έργου.

Πρόσφατα, μόλις τον Φεβρουάριο 2020, η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι η πορεία του έργου οφειλόταν σε λανθασμένους χειρισμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης, τους οποίους θα ανέτρεπε η νυν ηγεσία του Υπουργείου.

«Σήμερα, η υπομονή των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας, της Πρέβεζας, της Λευκάδας έχει πλέον εξαντληθεί. Είναι η ώρα για πολιτικές αποφάσεις και οριστική λύση για την ολοκλήρωση του έργου. Σημαντικό είναι επίσης ότι το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ ως έργο-γέφυρα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η οποία με τα δεδομένα αυτά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσει να υφίσταται» επισημαίνει ο βουλευτής και ζητά να γνωστοποιηθεί άμεσα ο σχεδιασμός του Υπουργείου για το συγκεκριμένο έργο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ