Αμετακίνητος ο υποσταθμός της ΔΕΗ στην Ελεούσα

diktio dei

Κάθε προοπτική μεταφοράς του υποσταθμού της Ελεούσας απέκλεισε ο ΔΕΔΔΗΕ απατώντας μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης.

Την απάντηση διαβίβασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

Στην απάντηση αφενός τονίζεται ότι από τις μετρήσεις που έχουν γίνει δεν προκύπτει κανένα ανησυχητικό στοιχείο και αφετέρου επισημαίνεται ότι ο υποσταθμός είναι άκρως απαραίτητος για την περιοχή.

Μεταξύ των άλλων αναφέρεται:

«Ειδικά για τον υποσταθμό Ιωάννινα Ι, έχουν πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) μετρήσεις των επιπέδων του ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου εντός της περίφραξης του Υποσταθμού, καθώς και σε θέσεις στον περιβάλλοντα χώρο Υ/Σ, στον οικισμό Ελεούσας. Επισημαίνεται ότι ως θέσεις μετρήσεις εκτός του Υ/Σ επιλέχθηκαν και σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως το γειτονικό σχολικό συγκρότημα (Γυμνάσιο- Λύκειο Ελεούσας), καθώς και γειτονική οικεία. Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι σε καμία από τις θέσεις μετρήσεις δεν παρατηρήθηκαν υπερβάσεις των επιπέδων αναφοράς, όπως προέκυψαν αρκετές φορές μικρότερες από τα επιτρεπόμενα όρια.

Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι για το ακίνητο του Υποσταθμού, στο πλαίσιο της υπαγωγής του σε ΠΠΔ, έχουμε λάβει βεβαίωση επιτρεπόμενων χρήσεων γης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, προκύπτει ότι ο Υποσταθμός Ιωαννίνων Ι είναι ένα έργο απολύτως απαραίτητο για τη μακροπρόθεσμη στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της ευρύτερης περιοχής, δίχως να προκαλεί επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής και είναι σε πλήρη συμμόρφωση με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία. Συνεπώς, η μετεγκατάσταση του Υποσταθμού δεν κρίνεται σκόπιμη λόγω της κεντροβαρικής του θέσης ως προς τα εξυπηρετούμενα ηλεκτρικά φορτία και δεν περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ