Άμεσα η έναρξη ανασκαφών στο Βουλευτήριο της Δωδώνης

vouleutirio

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν ανασκαφικές έρευνες στο Βουλευτήριο της Αρχαίας Δωδώνης με χρηματοδότηση από την Βουλή των Ελλήνων. Όπως σημειώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή της, οι ανασκαφικές έρευνες έχουν  στόχο να αποσαφηνίσουν κρίσιμα αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά ζητήματα, για την προετοιμασία μελετών στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημειώδους οικοδομήματος.

Το Βουλευτήριο είναι από τα πιο εντυπωσιακά οικοδομήματα στην Αρχαία Δωδώνη.

Εντάσσεται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ιερού, κατά τον πρώιμο 3ο αι. π.Χ. και συνδέεται με τον βασιλιά Πύρρο. Βρίσκεται στη ζώνη με τα οικοδομήματα πολιτικού χαρακτήρα και συνιστά δε ένα ιδιαίτερα σημαίνον μνημείο για την κοινωνικοπολιτική ιστορία της Ηπείρου κατά την αρχαιότητα, ως έδρα συνάθροισης της Συμμαχίας και του Κοινού των Ηπειρωτών.

Το οικοδόμημα είναι ορθογώνιο, διαστάσεων 43,6×32,5μ. (1.300 τ.μ.), με δύο εισόδους και δωρική στοά στην πρόσοψη. Εσωτερικά, η αίθουσα διαμορφώνεται σε επίπεδο και κεκλιμένο χώρο για εδώλια, ενώ δύο τουλάχιστον σειρές από τρεις ιωνικούς κίονες η καθεμιά, στήριζαν το στεγασμένο τμήμα. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι ισχυροί, ενισχύονται κάθετα με αντηρίδες και σώζονται σε ύψος 4μ.

Οι πρώτες ανασκαφές υλοποιήθηκαν το 1875, από τον Κωνσταντίνο Καραπάνο και στη συνέχεια από τον Δ. Ευαγγελίδη κατά τα έτη 1929 και 1953 και από τον Ηπειρώτη Καθηγητή Αρχαιολογίας Σ. Δάκαρη τα έτη 1965-1973. Η τελευταία ανασκαφική διερεύνηση του Βουλευτηρίου πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κατά το έτος 2008.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ