Αμάραντος: Ένα από τα σπίτια που δούλεψε ο Άγιος Παΐσιος

spiti amarantos

Η σκαλιστή ξύλινη πόρτα αποτελεί ένα πραγματικό κομψοτέχνημα… Πριν μερικές δεκαετίες παρόμοια κομψοτεχνήματα είχαν πολλά σπίτια στα χωριά της Ηπείρου. Δημιουργήματα από μαστόρους του ξύλου με κόπο και μεράκι..

Μικρά και μεγαλύτερα αποτυπώματα από την τέχνη του ξυλουργού που άσκησε ο Άγιος Παΐσιος στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας σώζονται ακόμη.

Αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου.

Όπως συμβαίνει στο σπίτι της οικογένειας Κωνσταντίνου Ντάψη στον Αμάραντο… Η εξώπορτα καθώς και τα ξύλινα ντουλάπια κατασκευάστηκαν πριν δεκαετίες από τον Αρσένιο, τον νεαρό ξυλουργό που δούλευε σκληρά για να βοηθήσει την οικογένειά του.

Τότε ήταν ο Αρσένιος, παιδί της προσφυγιάς, ένας μάστορας του ξύλου, ένας πρόθυμος και ακούραστος εργάτης..

Σήμερα το σπίτι δεν κατοικείται όπως και πολλά άλλα στα χωριά της Ηπείρου. Η κ. Χαρίκλεια, απόγονος της οικογένειας, με συγκίνηση λέει πως δεν υπάρχουν πια στη ζωή οι άνθρωποι για να αφηγηθούν τις ιστορίες… Να μεταφέρουν μνήμες και μικρές στιγμές από τα χρόνια που ο Άγιος έδινε τον αγώνα της επιβίωσης για τον ίδιο και την οικογένειά του..

Οι ξύλινες δημιουργίες όμως αντέχουν..EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • spiti amarantos1

Όπως αντέχουν και σε άλλα σπίτια της περιοχής και ας ξεθώριασαν οι μνήμες.

Για την Κόνιτσα και τα χωριά της είναι ο δικός τους Άγιος…  Και το σπουδαιότερο αποτύπωμα από το πέρασμά του είναι η Μονή Στομίου, το μοναστήρι που ξανάστησε και το φιλανθρωπικό έργο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ