Από οικονομικός μετανάστης στην Ελλάδα νεκρός με τους μαχητές του ISIS στη Συρία!

alvanod isis

alvanod isis

Περισσότεροι από 150 Αλβανοί, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι αρχές της χώρας, πολέμησαν ή πολεμούν ακόμη στη Συρία, ενταγμένοι στο στρατό του ISIS. Είκοσι έχουν σκοτωθεί ενώ επτά είναι τραυματίες.

Το τελευταίο διάστημα, έχουν αυξηθεί αισθητά τα ισλαμικά σχολεία που ανοίγουν ακόμη και σε περιοχές του νότου, χρηματοδοτούμενα από διάφορα ιδρύματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την μουσουλμανική παράδοση της χώρας, αλλά ενθαρρύνουν τον βίαιο θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Σύμφωνα με ξένους αναλυτικές και διπλωματικές πηγές, τα «σχολεία» αυτά ουσιαστικά προετοιμάζουν το έδαφος για την στρατολόγηση στον ακραίο ισλαμισμό, ο οποίος βρίσκει πρόσφορο έδαφος συνεπικουρούμενος και από τις εθνικιστικές εξάρσεις.

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις Αλβανού μαχητή που έπεσε στη Συρία, παρουσιάζεται στα μέσα ενημέρωσης της γείτονος και συνοδεύεται από την αφήγηση του πατέρα του.

Κατάγονταν από ένα χωριό κοντά στην Κορυτσά. Μουσουλμάνοι οι κάτοικοι αλλά κάθε χρόνο μαζί με Χριστιανούς από άλλες περιοχές ανοίγουν όλοι μαζί την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων.

Ο γιος του σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στα Τίρανα αλλά δεν κατάφερε να βρει δουλειά ως δάσκαλος ή μεταφραστής.

Έτσι πήρε τον δρόμο για την Ελλάδα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, έκανε διάφορες εποχικές δουλειές από περιοχή σε περιοχή. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πατέρας του, περνούσε πολύ δύσκολα και τα οικονομικά προβλήματα ήταν μεγάλα.

Στις αρχές του 2014 είπε στους δικούς του ότι φεύγει από την Ελλάδα με προορισμό την Αυστρία καθώς εκεί είχε βρει δουλειά. Τηλεφωνούσε στο σπίτι του μια φορά το μήνα και όταν πιέστηκε από τους δικούς του, λέγοντας ότι θέλουν να ταξιδέψουν για να τον δουν, υποχρεώθηκε να τους πει την αλήθεια.

Τους αποκάλυψε λοιπόν ότι βρίσκονταν στη Συρία, ενταγμένος στους μαχητές του ISIS.

Λίγο καιρό αργότερα, από έναν φίλο του και κοντοχωριανό τους, που ήταν επίσης στην Συρία, πληροφορήθηκαν ότι είχε σκοτωθεί.

Ο πατέρας του, στη συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρει ότι δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει την επιλογή του γιου του. Ακόμη προσπαθεί να βρει τους λόγους και να δώσει απαντήσεις.

Αρκετοί στην Αλβανία αποδίδουν τις ακραίες τάσεις που εκδηλώνονται στην «κατήχηση» που γίνεται στα ισλαμικά σχολεία και τα άλλα ιδρύματα που έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Πίσω τους φαίνεται να υπάρχει ένας πακτωλός χρημάτων.. Η οικονομική άνεση κάνει ακόμη ευκολότερη την προσέγγιση λόγω της φτώχιας και της ανέχειας.

Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξέλιξη της κατάστασης αυτής, καθώς επηρεάζει όλη τη διαστρωμάτωση της χώρας και απέχει πολύ από τα θρησκευτικά ήθη της μουσουλμανικής κοινότητας.

Σε συνδυασμό δε με τη δράση ακραίων στο Κόσσοβο και τα Σκόπια, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ