Αλωνίζουν στον Αμβρακικό…

AMBRAKIKOS_NEAΟι ερασιτέχνες ψαράδες, σ’ όλη την έκταση του Αμβρακικού αλωνίζουν και στα λόγια μόνο είναι ερασιτέχνες, μιας και οι ποσότητες που αλιεύουν είναι επαγγελματικές, αλλά κανένας δεν τους εμποδίζει. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά, έχουν γίνει γνωστά στους αρμόδιους παράγοντες, αλλά κανένας δεν ενδιαφέρεται.

Χρησιμοποιούν δίχτυα και άλλα εργαλεία, ακόμη και στην ακτή και στα λιμανάκια, με αποτέλεσμα να παίρνουν μεγάλες ποσότητες, οι οποίες είναι απαγορευτικές και για το οικοσύστημα, αλλά και για τους επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι περιμένουν να ζήσουν απ’ το ψάρεμα και δεν βλέπουν κανέναν να ασχολείται με το πρόβλημά τους.

Όπως ανέφερε επαγγελματίας ψαράς, που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού «δεν τηρείται η περίοδος απαγόρευσης του ψαρέματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτυχθεί ο πληθυσμός των ψαριών». Την ίδια ώρα ο συνομιλητής μας κάνει λόγο και για την «πολυτεχνία» που σημαίνει χρήση πολλών τεχνών, εκ των οποίων οι περισσότερες μπορεί να είναι απαγορευμένες. Επίσης η «υπεραλίευση» είναι άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα, που αγανακτεί τους επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι δεν βρίσκουν τον τρόπο να αντισταθούν και να βρουν την συμπαράσταση της πολιτείας, η οποία από μόνη της όφειλε, να είναι δίπλα τους.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που δημιουργούν οι οστρακαλιευτές! Τα όστρακα του Αμβρακικού, που έχουν μεγάλη ζήτηση σ’ όλες τις αγορές, αναπτύσσονται μέσα στις πέτρες του βυθού του βιοτόπου. Οι λαθραλιευτές για να τα βγάλουν από εκεί σπάνε τις πέτρες, επειδή τα όστρακα δημιουργούνται μέσα στις πέτρες. Αλλάζει η μορφολογία του εδάφους, που σημαίνει ότι το εξ ίσου σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται και στα ψάρια που δεν έχουν που να πάνε. Δεν μπορούν να κάνουν τις φωλιές τους, να γεννήσουν, να εναποθέσουν αυγά και πολλά άλλα. Βεβαίως εδώ τίθεται και θέμα ασυνειδησίας, η οποία πρέπει πρώτα απ’ όλα να τιμωρείται.

ΠΗΓΗ: Γνώμη της Άρτας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ