Άλλες δώδεκα από τις κλεμμένες εικόνες, επιστρέφουν από το Λονδίνο

temploΔώδεκα εικόνες, κλεμμένες από μοναστήρια της Ηπείρου, παρέδωσε στην Ελληνική Πρεσβεία, αυτή τη φορά οικειοθελώς, η γνωστή γκαλερί του Ρίτσαρντ Τεμπλ στο δυτικό Λονδίνο. Πρόκειται για την ίδια γκαλερί που είχε παραδώσει, ύστερα από δικαστική απόφαση τις έξι εικόνες, τον περασμένο Απρίλιο.

Και στις δύο περιπτώσεις ο άνθρωπος που πούλησε τις κλεμμένες εικόνες στον Ρίτσαρντ Τεμπλ, όπως αποκάλυψε στην αγγλική αστυνομία ο Άγγλος ιδιοκτήτης της γκαλερί, ήταν Ελληνας, του οποίου τα στοιχεία διαθέτει η αστυνομία.

Οι δώδεκα εικόνες που επεστράφησαν τώρα είναι του 18ου και του 19ου αιώνα, οι τέσσερις απ’ αυτές είναι μεγάλου μεγέθους, η μία απεικονίζει τον Αγιο Σπυρίδωνα και οι άλλες είναι μικρού μεγέθους αλλά έχουν παραστάσεις και στις δύο όψεις.

Η αναζήτηση κλεμμένων ελληνικών εικόνων δεν έχει ακόμα τελειώσει, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Ρίτσαρντ Τεμπλ έχει αγοράσει και άλλες κλεμμένες ελληνικές εικόνες, τις οποίες προσπάθησε να διαθέσει ιδιωτικά σε πελάτες του, χωρίς να τις εμφανίζει δημόσια στην γκαλερί του.

Η ταυτοποίηση των εικόνων έγινε μέσω των αναρτήσεων στην ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων.

«Θεωρώ ότι θα έχουμε και άλλες επιτυχίες στην επιστροφή εικόνων. Έγινε σημαντική ως τώρα δουλειά. Από το 2009 στην περιοχή μας δεν έγινε άλλη κλοπή. Συνεργάστηκαν όλες οι υπηρεσίες και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Μετά την ανεύρεση εικόνων (αρχικά στο Μοναστηράκι και μετά σε Λονδίνο – Άμστερνταμ), πρέπει οι διωκτικές αρχές να φτάσουν στο τέλος την υπόθεση. Περιμένουμε να τελειώσει μια για πάντα η λεηλασία των αρχαιολογικών θησαυρών, της ταυτότητας της περιοχής μας, είτε στην Ήπειρο, είτε στη Βόρειο Ήπειρο, είτε στη Δυτική Μακεδονία, είτε στον Ασπροπόταμο. Μια ευρύτερη περιοχή που έχουν δράσει Καπεσοβίτες, Χιονιαδίτες αγιογράφοι και άλλοι από Σαμαρίνα κλπ», ανέφερε σε δηλώσεις που έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ