Αλλάζω συσκευή – Επιδοτήσεις: Πότε λήγει το voucher

siskeues

Προσοχή χρειάζεται να δοθεί στις επιταγές (vouchers) του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» καθώς λήγουν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, όπως επισημαίνεται στο πρόγραμμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Με τα επιπλέον 105.000 νοικοκυριά που εντάχθηκαν πρόσφατα στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων ανέβηκε στις 540.000.

Δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών στο πλαίσιο του Προγράμματος Αλλάζω Συσκευή, μπορούν να πραγματοποιούνται έως και 30 ημέρες από την λήξη της καταληκτικής προθεσμίας αγορών με χρήση επιταγών (vouchers). Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις συναλλαγές που ακυρώθηκαν μετά τη λήξη της καταληκτικής προθεσμίας αγορών με χρήση επιταγών (εντός της μεταβατικής περιόδου).

Το σύνολο των πληρωμών προς προμηθευτές προβλέπεται να ολοκληρωθεί με την παρέλευση δύο μηνών από το τέλος του μηνός εξαργύρωσης των επιταγών με καταληκτική ημερομηνία την τελευταία εργάσιμη ημέρα υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

Η έκπτωση ανάλογα με το εισόδημα

Η έκπτωση που παρέχεται κυμαίνεται από 30% έως 50% ανάλογα με:

Το ετήσιο εισόδημα ανά μέλος

-Έως 5.000 ευρώ επιδότηση 50%

-Από 5.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ επιδότηση 45%

-Από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ επιδότηση 35%

-Πάνω από 20.001 ευρώ επιδότηση 30%

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την ένταξη επιπλέον 105.000 νοικοκυριών που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των επιλαχόντων για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Με την εξέλιξη αυτή, συνολικά 541.000 είναι συνολικά οι δικαιούχοι που έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους, με νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες. Με λίγα λόγια, οι δικαιούχοι αντιπροσωπεύουν το 61,5% όσων έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα μέχρι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με τους συνολικούς πόρους να αγγίζουν τα 287 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, οι νέοι ωφελούμενοι ειδοποιούνται με SMS στα κινητά τους τηλέφωνα.

Βασικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η υπάρχουσα συσκευή να λειτουργεί και η νέα να είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Με τις νέες συσκευές η οικονομία σε ρεύμα φτάνει μέχρι και 80% για ένα νοικοκυριό, είπε στην ΕΡΤ ο ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρικών συσκευών Νίκος Καρώνης.

Είναι πολλοί αυτοί που έχουν έρθει να εκταμιεύσουν το voucher. Τα νέα κλιματιστικά αποδίδουν έως και 40% περισσότερο από τα παλαιά, ενώ είναι και φιλικά προς το περιβάλλον αφού έχουν μόνο 30 με 50 γραμμάρια φρέον, ενώ τα παλαιοτέρα είχαν μέχρι και δύο κιλά, είπε.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με τους συνολικούς πόρους να αγγίζουν τα 287 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, οι νέοι ωφελούμενοι ειδοποιούνται με προσωπικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ