Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων και επιχειρήσεων

FOROLOGIKH_DΑντιμέτωποι με αλλαγές στη φορολόγηση εισοδημάτων και ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους θα βρεθούν νομικά και φυσικά πρόσωπα στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε έξτρα έσοδα, ύψους 1 δισ. ευρώ, την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι αναμένεται να… σφίξουν ακόμα περισσότερο το ζωνάρι, με τις επιχειρήσεις να εμφανίζονται ευνοημένες από αυτές τις αλλαγές στη φορολόγηση.

Το νέο φορολογικό προβλέπει μεταξύ άλλων:

Μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις με την επιβολή φόρου 10% στα μερίσματα και 26% στα αδιανέμητα κέρδηνέα φορολογική κλίμακα με τρεις συντελεστές για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχουςμίνι φορολογική κλίμακα με δύο συντελεστές για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώκατάργηση των φοροαπαλλαγών και των πρόσθετων αφορολόγητων για τα προστατευόμενα παιδιά

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τα τρία νομοσχέδια της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Οι βασικές αλλαγές στη φορολόγηση σε:

α) Επιχειρήσεις
Φόρος στα κέρδη: Από 20% σε 26%
Φόρος στα μερίσματα: Από 25% σε 10%
Συνολική επιβάρυνση: Από 40% σε 33,4%

β) Ελεύθερους επαγγελματίες
Επιβολή φόρου με βάση δύο κλίμακες και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Ειδικότερα:
– Από 0 έως 50.000 ευρώ: 26%
– Από 50.001 και πάνω: 35%

γ) Μισθωτοί – Συνταξιούχοι
Επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ με βάση τρεις κλίμακες. Δηλαδή:
– Από 0 έως 25.000 ευρώ: 21%
– Από 25.001 έως 48.000: 36%
– Από 48.001 και πάνω: 45%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ