Αλλαγές ενόψει εορτών.. Τι θα ισχύσει για μετακινήσεις και νυχτερινή κυκλοφορία

xristougenna giannena plateia

Όλες τις απορίες που δημιουργήθηκαν από τις χτεσινές του ανακοινώσεις έλυσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσιάζοντας ουσιαστικά έναν αναλυτικό οδηγό για τα Χριστούγεννα.

Γρίφος παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξει το λιανεμπόριο, καθώς και τι θα γίνει με τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια.

Από την μία πλευρά, ο κ Πέτσας ανέφερε πως επειδή οι γιορτές πλησιάζουν, το άνοιγμα των καταστημάτων να μην είναι τόσο σταδιακό.

Από την άλλη η κυβέρνηση θα περιμένει και τις εισηγήσεις των ειδικών ώστε να προχωρήσει και σε ανακοινώσεις προς το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο μεγάλη μερίδα των λοιμωξιολόγων δεν είναι σύμφωνη με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση εκτός από τις ημερομηνίες και την σειρά με την οποία θα ανοίξουν τα μαγαζιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε λεπτομερώς για όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Θα αλλάξει το ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου εντός των γιορτών θα επιφέρει και αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών.

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον για να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι καταναλωτές», είπε σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα είναι από τις 21:00.

Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την απαγόρευση κυκλοφορίας για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Ψώνια και σε άλλο δήμο–Τι θα γίνει με sms

Το sms στο 13033 θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, η οποία θα γίνεται με την αποστολή ανάλογου κωδικού, ενώ θα επιτρέπονται και τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους.

Του χρόνου Χριστούγεννα στα εξοχικά -Ποιοι εξαιρούνται

Αυτό που δεν θα επιτραπεί όμως, είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως για όσους έχουν εξοχικά.

Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

«Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δε μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες», απάντησε για τους παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Σημειώνοντας ότι συγκριτικά με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη, τόνισε ότι, «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ