Άλλα το Υπουργείο, άλλα οι τοπικές υπηρεσίες! Το φράγμα που θα εξαφανίσει οικισμούς..

axeloos koilada

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωνε ότι η γνωμοδότηση για το υδροηλεκτρικό στο Αυλάκι το οποίο εξαφανίζει από τον χάρτη οικισμούς, κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτική γη, εκφεύγει της αρμοδιότητας του Υπουργείου.

Το Υπουργείο δύο μήνες αργότερα γνωμοδότησε θετικά εκτιμώντας ότι στους ανθρώπους που θα ξεσπιτωθούν θα δοθεί η επιλογή μιας… άλλης ζωής και ενός άλλου επαγγέλματος.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης της Άρτας έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά για το υδροηλεκτρικό στον Αχελώο που επηρεάζει άμεσα οικισμούς και κοινότητες στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Διαβάστε αναλυτικά: Πολιτικός εμπαιγμός με το Αυλάκι… Εκτεθειμένος ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- Έγγραφα

Τι λέει λοιπόν η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Άρτας για το ίδιο έργο;

Λέει ένα μεγάλο όχι

Όπως σημειώνει το έργο βρίσκεται εντός περιοχής Natura και εντός του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων- Κοιλάδας Αχελώου.

Το μέγεθος του έργου, 95 μέτρα ύψος και λίμνη μήκους 13 χιλιομέτρων θα επιφέρεια κλιματολογικές αλλαγές με σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής και στη ζωή των κατοίκων.

Η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου θα επιτείνει τα διαβρωτικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, κατάρρευση εδαφών και σεισμογενή ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή.

Το φράγμα του Αυλακίου έρχεται να προστεθεί στα φράγματα Συκιάς, Μεσοχώρας και Δαφνωζώναρα Κρεμαστών στο ήδη επιβαρυμένο περιβαλλοντικά οικοσύστημα του Αχελώου.

Τέλος κάνει μνεία στο γεγονός ότι από την δημιουργία του έργου κατακλύζονται τμήματα οικισμών στον Μεσόπυργο, το Λαμπίρι, τον Άγιο Γεώργιο, την Βρυσούλα, το Δίλοφο, την Πέρδικα και τον Πύργο καθώς και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ