Αλέκος Καχριμάνης: Έτσι αγόρασα την κλεμμένη εικόνα….

eikona2Ήταν Γενάρης του 2011. Στο γραφείο του Νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκου Καχριμάνη χτύπησε το τηλέφωνο. Η πληροφορία που ήρθε από τον άνθρωπο που μιλούσε στην άλλη άκρη της γραμμής τον άφησε άφωνο.

Ο άγνωστος συνομιλητής του ανέφερε ότι σε κατάστημα στο Μοναστηράκι, πωλείται μία από τις δεκάδες εικόνες που είχαν κλαπεί από τις εκκλησιές των Ιωαννίνων.

Ο Αλέκος Καχριμάνης μέχρι τότε συγκέντρωνε πληροφορίες συνομιλώντας με ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Συγκέντρωνε πληροφορίες και διασταύρωνε στοιχεία. Έτσι προσπαθούσε να συμπληρώσει το παζλ και να βρει ποιοι είναι αυτοί που συστηματικά λεηλατούσαν τα πάντα.

Τώρα υπήρχε μία αχτίδα φωτός παραπάνω. Και δεν έπρεπε να σβήσει.

Ο Αλέκος Καχριμάνης μιλάει με δύο στενούς του συνεργάτες. Τους Νομαρχιακούς Συμβούλους Νίκο Καττή και Κώστα Ντέτσικα.

Δεν χρειάστηκε να πούνε πολλά. Έφυγαν από τα Γιάννινα και στις επόμενες ώρες βρέθηκαν στο παλαιοπωλείο, στο Μοναστηράκι.

Στις 5 Φεβρουαρίου του 2011 το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωνε τη σύλληψη ενός 73χρονου παλαιοπώλη στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν κλεμμένες εικόνες, από τα Ιωάννινα, τη Σαμαρίνα και την Τσαγκαράδα.

Μέχρι τώρα κανένας δεν γνώριζε τι είχε μεσολαβήσει για τη σύλληψη αυτή.

Αυτό το κενό λοιπόν συμπλήρωσε πλέον ο νυν Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.

Φτάνοντας λοιπόν στο παλαιοπωλείο με τους δύο συνεργάτες του αναγνώρισε την εικόνα που είχε κλαπεί από το Κουκούλι. Ο παλαιοπώλης όμως δεν αναγνώρισε αυτόν που παρουσιάστηκε ως αγοραστής. Ο κ. Καχριμάνης πλήρωσε το ποσό, πήρε την εικόνα και η επόμενη κίνησή του ήταν να απευθυνθεί στη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας.

Έτσι ακολούθησε η σύλληψη. Και μερικούς μήνες αργότερα ήρθε ο εντοπισμός των εικόνων στην γκαλερί Τεμπλ στο Λονδίνο. Και μετά στο Άμστερνταμ….

Ο Αλέκος Καχριμάνης αφηγήθηκε τις λεπτομέρειες αυτές με αφορμή την επιστροφή των 17 κλεμμένων εικόνων στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Κάθε εικόνα που αποτυπώνεται στο φωτογραφικό φακό σώζεται». Με την φράση αυτή η κ. Μενδώνη θέλησε να καταρρίψει την επικρατούσα μέχρι τώρα αντίληψη περί απαγόρευσης λήψης φωτογραφιών σε θρησκευτικούς χώρους. Και έχει απόλυτο δίκιο καθώς η φωτογραφία αποτελεί τεκμήριο. Άλλωστε μέσω των φωτογραφιών που είχε αναρτήσει η Νομαρχία Ιωαννίνων στην ιστοσελίδα της ταυτοποιήθηκαν οι εικόνες του Λονδίνου και του Άμστερνταμ.

Και μέσω των ίδιων φωτογραφιών αναμένεται πολύ σύντομα να επιστρέψουν κι άλλες εικόνες που βρίσκονται πλέον διάσπαρτες σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ