Αλαλούμ στα Γιάννενα για τα οδικά έργα!  Μελέτες από την Περιφέρεια, «άγνοια» από τον Δήμο

daktilios

Την ώρα που το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων «ασφυκτιά» καθημερινά από το κυκλοφοριακό, η Δημοτική Αρχή παραδέχεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι βρίσκεται στο σκοτάδι για τα μεγάλα οδικά έργα που σχεδιάζει η Περιφέρεια μέσα στα πόδια της!

Το απίστευτο αυτό σκηνικό αποκαλύφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της λογοδοσίας. Η επικεφαλής της παράταξης «ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, έθεσε μια σειρά από πιεστικά ερωτήματα για την τύχη του Μεγάλου Δακτυλίου και την περίφημη «παράκαμψη Κατσικά», για να εισπράξει μια απάντηση.. έκπληξη από τον Αντιδήμαρχο Έργων, Κώστα Γκόγκο, που επιβεβαιώνει την πλήρη έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των τοπικών αρχών.

Και στη συνέχεια μία δεύτερη από τoν δήμαρχο ο οποίος ανέφερε ότι επιδιώκει την συνεργασία αλλά δεν είναι συγκρουσιακός… κάνοντας σαφές ότι η δημοτική αρχή δεν έχει καμία πρόθεση αντιπαράθεσης με την Περιφέρεια.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, επανέφερε το θέμα της επέκτασης της οδού Γεννηματά και του Μεγάλου Δακτυλίου έως την Εγνατία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έργο που περιλαμβάνεται τόσο στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων όσο και στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Όπως τόνισε, η συγκεκριμένη οδική παρέμβαση δεν αποτελεί συγκυριακή πρόταση, αλλά διαχρονικό σχεδιασμό που έχει απασχολήσει επανειλημμένα το Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και τη βελτίωση της πρόσβασης προς τις βασικές πύλες του λεκανοπεδίου.

Παράλληλα, η κ. Καλογιάννη αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μελέτη της Περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με νέα οδική παρέμβαση στην περιοχή Κατσικάς – Καστρίτσας, θέτοντας πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή. Μεταξύ άλλων ζήτησε να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει ενεργός σχεδιασμός για την επέκταση του Μεγάλου Δακτυλίου προς την Εγνατία, αν ο Δήμος έχει εγκαταλείψει τον σχετικό σχεδιασμό, αλλά και αν υπάρχει συνεννόηση με την Περιφέρεια για τα νέα οδικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κ. Γκόγκος: «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, η πόλη πάσχει»

Η απάντηση του Αντιδημάρχου Έργων, Κώστα Γκόγκου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, καθώς παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι ο Δήμος έχει… μαύρα μεσάνυχτα για τις κινήσεις της Περιφέρειας.

Ο κ. Γκόγκος σημείωσε ότι η σύνδεση της πόλης με τους οδικούς άξονες είναι ελλιπής, συμπληρώνοντας όμως ότι αυτά είναι ζητήματα του κεντρικού κράτους και της Περιφέρειας.

Αναφερόμενος στην παράκαμψη Κατσικά, ο Αντιδήμαρχος δήλωσε: «Ο Δήμος είναι ενήμερος, και η Δημοτική Αρχή προφανώς με την Περιφέρεια έχει συζητήσει… Πλην όμως, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει προχωρήσει, τι μελέτη θα γίνει, που επηρεάζει τον Δήμο».

Ο κ. Γκόγκος προχώρησε και σε μια ευρύτερη ανασκόπηση των οδικών μετώπων, αναφέροντας ότι:

  • Μεγάλος Δακτύλιος: Εκκρεμεί ένα τμήμα 550 μέτρων από τη Γεννηματά έως το Πανηπειρωτικό (Ανατολή) και η τροποποίηση της μελέτης είναι στο τελικό στάδιο.
  • Κενάν Μεσσαρέ: Η επέκτασή της προβλέπεται από το σχέδιο «Δροσιά-Πεντέλη» που είναι σε εξέλιξη, ώστε να ενωθεί με τον περιφερειακό.
  • Λεωφόρος Δημοκρατίας & Κόμβος Μάζιας: Αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά τόνισε ότι οι οικονομικές δυσκολίες είναι μεγάλες και δεν υπάρχουν χρήματα για μελέτες και εντάξεις, ενώ για τη Μάζια δεν υπάρχει κανένα νεότερο από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια.

Σκωπτικά σχόλια από Καλογιάννη και «πυρόσβεση» από Μπέγκα

Η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου προκάλεσε τα αιχμηρά σχόλια των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Στη δευτερολογία της, η Τατιάνα Καλογιάννη σχολίασε σκωπτικά ότι τα έργα αυτά συζητούνται για χρόνια χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, υπογραμμίζοντας: «Η παράκαμψη Κατσικά που κάνει τη μελέτη η Περιφέρεια, είναι δυνατόν να μην την γνωρίζει ο Δήμος;».

Τη συζήτηση επιχείρησε να κλείσει σε πιο ήπιους τόνους ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκα, ο οποίος δήλωσε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να ολοκληρώσει έργα που «ρεαλιστικά μπορούν να γίνουν» εντός των δυνατοτήτων του Δήμου. «Η κουλτούρα της συνεργασίας δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά είναι αμφίδρομη σχέση. Όλοι κρινόμαστε, εμείς έχουμε την κουλτούρα της συνεργασίας, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις σχέσεις συγκρουσιακά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Περιφέρειας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google