Αλαλούμ με τους καθαρισμούς οικοπέδων και τις δηλώσεις

katarismos oikopedon

Ένα πραγματικό αλαλούμ στο κράτος, τους Δήμους και τους πολίτες έχει προκληθεί με τους καθαρισμούς των οικοπέδων λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία για την κατάθεση υπεύθυνων δηλώσεων.

Η διαδικασία σε μεγάλο βαθμό δεν έχει γίνει κατανοητή από τους υπόχρεους ενώ δεν έχει λειτουργήσει ακόμη η πλατφόρμα υποβολής στο gov.gr, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έπρεπε να υποβάλουν την υπεύθυνη δήλωση, εφόσον καθαρίσουν το οικόπεδο τους.

Για την ώρα και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα, οι υπόχρεοι οφείλουν να στείλουν την υπεύθυνη δήλωση, τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και των συνιδιοκτητών, το ΚΑΕΚ οικοπέδου, καθώς και φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει τις εργασίες που έγιναν για την πυροπροστασία, στους αρμόδιους δήμους, πολλοί εκ των οποίων την ίδια στιγμή, αν και θα είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους, διαθέτουν πολλές εκτάσεις που δεν είναι καθαρισμένες.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από δάση, δασικές, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις καθώς και μέσα σε πάρκα ή άλση καλούνται να καθαρίσουν τα ακίνητα τους και να δηλώσουν τον καθαρισμό τους.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αν διαπιστωθεί ότι η υπεύθυνη δήλωση είναι ψευδής, τα πρόστιμα μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τις 54.000 ευρώ.

Αδυναμία να αναλάβουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων δηλώνουν οι δήμοι, με την  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να ξεκαθαρίζει ότι η νομοθεσία, αν και βρίσκεται σε σωστή βάση, είναι ανεφάρμοστη για την ώρα, καθώς δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενοι πόροι, τα μέσα και το προσωπικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ