«Ακτινογραφία» ναρκωτικών.. Χασίς Αλβανίας και ηρωίνη Αφγανιστάν, πλημμυρίζουν την Ευρώπη

ektesi narkotika

ektesi narkotika

Όλο και περισσότερα, όλο και πιο επικίνδυνα… Τα στοιχεία από την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας καταγράφουν το μέγεθος του προβλήματος της χρήσης ναρκωτικών στις ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.

Στην έκθεση αποτυπώνονται οι «δρόμοι» της διακίνησης, με την Αλβανία να έχει την τιμητική της, στις αγορές του χασίς, ενώ και η ηρωίνη φτάνει στην Ευρώπη από το Αφγανιστάν, μέσω της Βαλκανικής οδού.

Η χρήση παράνομων ναρκωτικών «παραμένει μεγάλο πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες», όπου «περισσότερα από 93 εκατομμύρια Ευρωπαίοι», δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών «έχουν καταναλώσει» ναρκωτικά.

Η κάνναβη αποτελεί με απόσταση το περισσότερο δημοφιλές ναρκωτικό στην Ευρώπη, πριν από την κοκαΐνη, το MDMA (το κύριο συστατικό του ecstasy) και τις αμφεταμίνες (αμφεταμίνη και μεταμφεταμίνη).

Η έκθεση, που βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2015 και 2016, επισημαίνει την «σοβαρή» και «ανησυχητική» αύξηση του αριθμού των θανάτων από υπερβολική δόση στα 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην Τουρκία και την Νορβηγία (8.441 θάνατοι το 2015, +6% σε σχέση με το 2014), «που συνδέονται κυρίως με την ηρωίνη και τα άλλα οπιούχα».

Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι σε χώρες όπως η Γαλλία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Κροατία, η υπερβολική δόση των οπιούχων που χρησιμοποιούνται στην αγωγή υποκατάστασης της ηρωίνης (κυρίως με μεθαδόνη) σκοτώνει περισσότερο από την ηρωίνη.

Άλλη πηγή σοβαρής ανησυχίας για το Παρατηρητήριο, «οι νέες ψυχοτρόπες ουσίες» (ναρκωτικά ή σύνθετα προϊόντα) που αποτελούν «σημαντικό πρόβλημα για την δημόσια υγεία στη Ευρώπη», πολύ περισσότερο που τα προϊόντα αυτά ανανεώνονται με ταχείς ρυθμούς και πωλούνται κατά όλο και περισσότερο παράνομους τρόπους, κυρίως μέσω του Ιντερνετ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας ανησυχεί κυρίως για τους κινδύνους που προέρχονται από τα νέα συνθετικά οπιοειδή, που μιμούνται τα αποτελέσματα της ηρωίνης και της μορφίνης, στην Ευρώπη ή στην Βόρεια Αμερική. Διότι, αν και οι ουσίες αυτές καταλαμβάνουν ακόμη μικρό τμήμα της αγοράς των ναρκωτικών, είναι όλο και περισσότερο υπεύθυνα για «θανατηφόρες ή μη δηλητηριάσεις».

Μεταξύ των ουσιών αυτών περιλαμβάνονται τα fentanyl, πολύ ισχυρά αναλγητικά που προκαλούν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες δηλητηριάσεις, κυρίως στην Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με την έκθεση, «περισσότεροι από 50 θάνατοι που συνδέονται με τις ουσίες αυτές» έχουν ήδη αναφερθεί στην Ευρώπη.

Η φυτική κάνναβη που παράγεται στην Ευρώπηκαλλιεργείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. Το μεγαλύτερο μέρος της ρητίνης κάνναβης είναι εισαγόμενο, κυρίως από το Μαρόκο. Πρόσφατες πληροφορίες υποδεικνύουν αλλαγές στις οδούς διακίνησης της κάνναβης, με αύξηση της διακίνησης τόσο φυτικής κάνναβης όσο και κανναβινέλαιου από τα δυτικά Βαλκάνια, ιδίως την Αλβανία, οι οποίες σχετίζονται με την αύξηση της καλλιέργειας κάνναβης στις χώρες της περιοχής.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ