Ακριβότερο έως και 15% το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

giortino trapezi

Οι Έλληνες καταναλωτές θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να μπορέσουν να γεμίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τα παραδοσιακά τρόφιμα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια τους προηγούμενους μήνες, των πρώτων υλών αλλά και των μεταφορικών εκτίναξε το κόστος παραγωγής για το σύνολο των προϊόντων που συνθέτουν το γιορτινό τραπέζι. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, οι αυξήσεις που σημειώνονται είναι διψήφιες με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι το κόστος σε σχέση με πέρυσι μπορεί να φτάσει ακόμα και το 15%.

Mε βάση τα  στοιχεία οι χονδρικές τιμές για τα εγχώρια αρνιά κυμαίνονται από 7,3 έως και 8 ευρώ το κιλό όταν πέρσι η τιμή ήταν μεταξύ 5 – 6 ευρώ το κιλό, για τα κατσίκια από 7,8-8,5 ευρώ το κιλό (6,8 – 7 ευρώ πέρσι), για το ελληνικό μοσχαρίσιο κρέας από 5,6 – 5,8 ευρώ το κιλό (4,6 – 5,6 πέρσι) ενώ για το εισαγωγής 5,3 – 5,9 ευρώ το κιλό (4,5 – 5,6 ευρώ το κιλό πέρσι).

Ανάλογη και η εικόνα στην αγορά φρούτων και λαχανικών όπου ενδεικτικά οι μέσες χονδρικές τιμές για τις πατάτες ήταν στο 0,55 ευρώ από 0,45 (πέρσι), για το λάχανο και το μαρούλι σε 0,30 ευρώ από 0,28 ευρώ πέρσι, τα κάστανα 3,8 ευρώ το κιλό από 3,5 ευρώ πέρσι, τα ρόδια 1 ευρώ το κιλό από 0,8 ευρώ πέρσι. Αύξηση σημειώνεται στην τιμή του σέλινου (0,8 από 0,75 ευρώ πέρσι), στο σπανάκι, στα μήλα, τα μανταρίνια και σε μια σειρά αλλά προϊόντα.

«Φωτιά» έχουν πάρει και οι τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ όπου βασικά είδη όπως το ελαιόλαδο και τα σπορέλαια, τα ζυμαρικά, τα τυροκομικά, τα αρτοσκευάσματα, ο καφές έχουν πάρει την ανηφόρα. Ενδεικτικό είναι ότι το σύνολο των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ανατιμήθηκε κατά 0,8% μέσα σε ένα μήνα (Οκτώβριος/Νοέμβριος 2021) σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς το κύμα των αυξήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ενδεικτικά σε σχέση με πέρυσι η αύξηση στο κρέας των αμνοεριφίων είναι στο 21,3%, στο ελαιόλαδο 18,5%, στα σπορέλαια 16,7%, στα πουλερικά 5,6%, στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής 2,4%, στα τυριά 3,5% και στα σοκολατοειδή 3,8%.

Τα υψηλά κόστη στις ζωοτροφές και το κόστος ενέργειας επηρεάζει όλη την τροφική αλυσίδα και το τραπέζι των καταναλωτών. Μάλιστα οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι αν η κυβέρνηση δεν πάρει δραστικά μέτρα και η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη και το κύμα ακρίβειας θα είναι ακόμη χειρότερο το 2022, αφού κανείς δεν μπορεί να απορροφήσει τις ανατιμήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ