Νέα επιτάχυνση καταγράφουν οι τιμές των οικοδομικών υλικών, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος κατασκευής νέων κατοικιών. Τον Σεπτέμβριο του 2026, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών αυξήθηκε κατά 5,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025, όταν η ετήσια άνοδος είχε περιοριστεί στο 2,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται σε βασικούς παράγοντες του κατασκευαστικού κόστους, με το πετρέλαιο κίνησης και την ηλεκτρική ενέργεια να βρίσκονται στην κορυφή. Το diesel σημείωσε ετήσια αύξηση 31,2% και το ηλεκτρικό ρεύμα 14,9%, επιβαρύνοντας το κόστος μεταφοράς, λειτουργίας και παραγωγής.
Αισθητές είναι οι αυξήσεις και σε υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στις οικοδομές. Τα τούβλα ανατιμήθηκαν κατά 12,4%, οι χάλκινοι αγωγοί κατά 11,3% και το έτοιμο σκυρόδεμα κατά 6,6%. Οι τιμές των πλαστικών και συνθετικών σωλήνων αυξήθηκαν κατά 5,8%, των παρκέτων κατά 5,5% και των κουφωμάτων αλουμινίου κατά 4,9%.
Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι τιμές στα πλακίδια, με αύξηση 4,7%, στο τσιμέντο κατά 4,3%, στον σίδηρο οπλισμού κατά 4%, στις μαρμαρόπλακες κατά 3,8% και στους ανελκυστήρες κατά 3,5%.
Η επιβάρυνση συνεχίστηκε και σε μηνιαία βάση. Τον Σεπτέμβριο, ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν έναν χρόνο νωρίτερα η αντίστοιχη μηνιαία μεταβολή ήταν μόλις 0,01%.
Και σε αυτή την περίπτωση, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε το πετρέλαιο κίνησης, με 6,9%, ενώ ακολούθησε η ηλεκτρική ενέργεια με 5%. Τα τούβλα αυξήθηκαν κατά 1,2%, οι πλαστικοί σωλήνες κατά 0,6%, το έτοιμο σκυρόδεμα κατά 0,4% και ο σίδηρος οπλισμού κατά 0,3%.
Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 137,61 μονάδες, έναντι 130,32 μονάδων τον Σεπτέμβριο του 2025, με έτος βάσης το 2021. Τα στοιχεία αποτυπώνουν τη συνεχιζόμενη πίεση στο κόστος των νέων κατασκευών, σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά κατοικίας βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με υψηλές τιμές και αυξημένες δαπάνες για την απόκτηση ή την ανέγερση σπιτιού.