Η αύξηση στις τιμές των φρούτων και λαχανικών είναι πλέον εμφανής σε κάθε στάδιο της διανομής, με τη λεγόμενη «ψαλίδα» τιμής μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή να παραμένει τεράστια.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, πολλά προϊόντα φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε τιμές πολλαπλάσιες αυτών που λαμβάνουν οι παραγωγοί.
Λαχανικά: Από το χωράφι στο ράφι
- Ντοματίνια βελανίδια: Η τιμή παραγωγού Β’ ποιότητας είναι μόλις 0,25€, ενώ στο ράφι εκτοξεύεται στα 3,30€.
- Ντομάτες (Β’ ποιότητας): Από 0,15€ στο χωράφι σε 2€ στο ράφι.
- Λεμόνια (Α’ ποιότητα): Από 0,60€ φτάνουν τα 1,80€.
- Μαρούλια (Α’ ποιότητα): Από 0,45€ στο χωράφι σε 0,95€ στο ράφι.
- Αγγούρια (Α’ ποιότητα): Από 0,40€ στο χωράφι σε 1€ στο ράφι.
Φρούτα: Η διαφορά τιμής χτυπάει «κόκκινο»
- Αχλάδια κρυστάλλια (Α’ ποιότητα): Από 0,85€ στον παραγωγό σε 2,35€ στον καταναλωτή.
- Ακτινίδια (Α’ ποιότητα): Από 1,70€ στο χωράφι σε 3€ στο ράφι.
- Μήλα στάρκιν (Α’ ποιότητα): Από 0,55€ σε 2€.
- Πορτοκάλια (Α’ ποιότητα): Από 0,35€ στο χωράφι σε 1,18€ στο ράφι.
- Μανταρίνια κλημεντίνες (Α’ ποιότητα): Από 0,40€ σε 1,70€.
Η ανισότητα αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού και για μέτρα που θα προστατεύσουν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές από την υπερβολική ακρίβεια.