Ακόμη στις μελέτες τα αντιπλημμυρικά της Άρτας

arta plimires

Στα ερωτήματα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Άρτας, που έθεσε με ερώτησή της η Όλγα Γεροβασίλη, Βουλευτής Άρτας και Γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, απάντησε το Υπουργείο Υποδομών.

Με αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα στις αρχές του έτους στην Άρτα, η κα Γεροβασίλη έθεσε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της ανάγκης προόδου των αντιπλημμυρικών έργων στην Άρτα. Επί ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογηθεί μια σειρά ενεργειών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και για την οριοθέτηση και διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου: με απόφαση του τότε Υπουργού Υποδομών, κου Χρ. Σπίρτζη, είχαν δεσμευτεί κονδύλια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για αντιπλημμυρικά έργα στο Νομό Άρτας, που είχε πληγεί έντονα από τα καιρικά φαινόμενα στις αρχές του 2015. Δεσμεύτηκαν έτσι πιστώσεις 4.000.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο», και 1.000.000 ευρώ για την χρηματοδότηση του έργου «Εγκιβωτισμός ρέματος Κατσαρέλου» στο Δήμο Νικολάου Σκουφά. Η σχετική σύμβαση ανάθεσης υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Πού βρίσκεται, όμως, σήμερα το έργο «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός» το οποίο δρομολογήθηκε, προκηρύχθηκε και ανατέθηκε – συμβασιοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ; Έχει το Υπουργείο Υποδομών, τουλάχιστον, διασφαλίσει τη συνέχεια της χρηματοδότησης του εν εν λόγω κομβικής σημασίας έργου για την ευρύτερη περιοχή της Άρτας από το ΕΣΠΑ της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και την ένταξή του στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και τις κοινοποιούμενες απαντήσεις του, το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής μέχρι 17.07.2022 αν και ο ορίζοντας ολοκλήρωσής του είναι στις 31.12.2023!

Το Υπουργείο απλά αναφέρει ότι σκοπεύει να το προτείνει για ένταξη στο Ε.Π.ΥΜΕΠΕΡΑΑ για υλοποίηση από το ΕΣΠΑ 2021-2017…

«Ελπίζουμε με ταχύτερους ρυθμούς από την πρόοδο του έργου, αφού από την υπογραφή της σύμβασης στις 08.04.2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ) μέχρι σήμερα, σχεδόν δυο χρόνια μετά, το Υπουργείο φαίνεται να βρίσκεται ακόμη στην εξέταση των μελετών του πρώτου σταδίου του έργου…» αναφέρει σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ