Το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 αναμορφωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) που οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στις εξής εξειδικεύσεις:
-Επιστήμη και Μηχανική Δεδομένων.
-Προηγμένα Υπολογιστικά Συστήματα.
Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί διπλωματούχοι Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών, πτυχιούχοι Τμημάτων Πληροφορικής, Σχολών Θετικών Επιστημών, Σχολών Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθώς και Οικονομικών Επιστημών των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή των αντίστοιχων Τμημάτων της αλλοδαπής, Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Θετικής Κατεύθυνσης ισότιμων προς τα Πανεπιστήμια, καθώς και Τμημάτων Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ, Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ.
Δικαίωμα αίτησης έχουν και οι τελειόφοιτοι των ανωτέρω Τμημάτων, οι οποίοι, εφόσον γίνουν δεκτοί, έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ΠΜΣ μόνο εάν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους έως και την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου 2025.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου 2024 στη Γραμματεία του Τμήματος τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Αίτηση υποψηφιότητας (υπάρχει και στον δικτυακό τόπο του Τμήματος:
https://www.cs.uoi.gr/wp-content/uploads/2019/09/form-m4.pdf, Φόρμα Μ4)
Αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου (για τους διπλωματούχους ή πτυχιούχους). Τελειόφοιτοι μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, αλλά γίνονται δεκτοί μόνον εφόσον αποκτήσουν το δίπλωμα ή το πτυχίο τους μέχρι και την εξεταστική περίοδο Φεβρουαρίου 2025.
Βεβαίωση αναγνώρισης ισοτιμίας τίτλου σπουδών από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (για αποφοίτους Α.Ε.Ι. του εξωτερικού). Αν οι τίτλοι σπουδών έχουν εκδοθεί από Πανεπιστήμια του εξωτερικού και δεν έχουν αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ:
− θα ελέγχονται βάσει του ν. 4957/2022, όπως ισχύει.
− θα φέρουν θεώρηση για την γνησιότητα των υπογραφών σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης (σφραγίδα APOSTILLE) και, κατόπιν, νόμιμη επικύρωση από μία από τις παρακάτω ελληνικές αρχές: τη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος ή Έλληνα δικηγόρο ή την Πρεσβεία/Προξενείο της Ελλάδος στην χώρα που εκδίδεται το έγγραφο. Επιπλέον, πρέπει να υποβληθεί και επίσημη μετάφραση αν ο τίτλος εκδίδεται σε γλώσσα πλην της ελληνικής ή αγγλικής γλώσσας. Σε περίπτωση που δεν φέρει θεώρηση για την γνησιότητα των υπογραφών σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης (σφραγίδα APOSTILLE) και εφόσον ο τίτλος εκδίδεται στην ελληνική ή αγγλική μπορεί να επισυναφθεί απλό αντίγραφο του τίτλου στην αίτηση αλλά ο αιτών οφείλει να ενημερώσει το Πανεπιστήμιο να τον αποστείλει στο Τμήμα για αντιπαραβολή.
Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας όλων των ετών.
Αποδεικτικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2 (Καλή Γνώση). Οταν δεν υπάρχει αποδεικτικό, η γνώση πιστοποιείται με εξέταση, η οποία συνίσταται σε μετάφραση τεχνικού κειμένου στα Ελληνικά.
Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
Τουλάχιστον δύο (2) συστατικές επιστολές.
Αποδεικτικά στοιχεία ερευνητικής δραστηριότητας (αν υπάρχει).
Σύντομη έκθεση επιστημονικών και επαγγελματικών ενδιαφερόντων, στην οποία να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ο υποψήφιος ενδιαφέρεται για μεταπτυχιακές σπουδές.
Κάθε άλλο στοιχείο που κατά τη γνώμη των υποψηφίων θα συνέβαλε στην πληρέστερη αξιολόγησή τους.
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα πρέπει να έχουν τις απαιτούμενες βασικές γνώσεις στην επιστήμη των Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής. Αν αυτό δεν συνάγεται από την αναλυτική βαθμολογία τους, μπορεί να απαιτηθεί κατά περίπτωση η επιτυχής παρακολούθηση μέχρι και πέντε (5) μαθημάτων του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος.
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των ακόλουθων κριτηρίων:
Γενική εικόνα και κατάρτιση του υποψηφίου σε βασικούς τομείς της επιστήμης των Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, η οποία αξιολογείται σε συνέντευξη στην οποία καλούνται όλοι οι υποψήφιοι.
Γενικός βαθμός πτυχίου ή διπλώματος.
Βαθμολογία σε προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το ΠΜΣ και επίδοση στη διπλωματική εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο.
Συστατικές επιστολές για τον υποψήφιο.
Ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου (εφόσον υπάρχει).
Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο σχετικό με τα προσόντα του υποψηφίου που αποδεικνύεται από τα δικαιολογητικά που κατέθεσε.
Οι συνεντεύξεις (και η γραπτή εξέταση των αγγλικών όπου χρειάζεται) θα πραγματοποιηθούν το διάστημα Πέμπτη 28 και Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024. Οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τις λεπτομέρειες της συνέντευξης από την ιστοσελίδα του Τμήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.cse.uoi.gr.
Υπότροφοι του Ι.Κ.Υ. για μεταπτυχιακές σπουδές γίνονται δεκτοί στο ΠΜΣ κατά προτεραιότητα εφόσον πληρούν τα τυπικά προσόντα.
Διπλωματούχοι Τμημάτων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (ή συναφούς αντικειμένου) ή πτυχιούχοι Τμημάτων Πληροφορικής (ή Επιστήμης Υπολογιστών) με βαθμό πτυχίου τουλάχιστον οκτώ και μισό (8,5) γίνονται δεκτοί κατά προτεραιότητα στο ΠΜΣ, εφόσον πληρούν τα τυπικά προσόντα και παραστούν στην συνέντευξη.
Τα ονόματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν εντός του Δεκεμβρίου 2024.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος (τηλ: 26510 07213 Μεταβατικό Κτίριο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τ.Κ. 45110 Ιωάννινα), ή στην ηλεκτρονική σελίδα του Τμήματος (http://www.cse.uoi.gr), όπου υπάρχει και ο Κανονισμός Μεταπτυχιακών Σπουδών.