Αίτημα στο Δήμο Ζαγορίου για συζήτηση των ενεργειακών κοινοτήτων

asprageloi plateia

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου η οποία κοινοποιείται στον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων απέστειλαν κάτοικοι, εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων της περιοχής και ενεργειακών κοινοτήτων.

Με την επιστολή ζητούν να συζητηθεί ο ενεργειακός ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων γα την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Ζαγορίου.

Όπως σημειώνουν τα οφέλη των ενεργειακών κοινοτήτων είναι πολύπλευρα. Μεταξύ άλλων μπορούν να ενισχυθούν τα νοικοκυριά και τις ΜΜΕ, να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, να προωθήσουν τη συλλογική δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και να συμβάλλουν σε μία ευρεία κοινωνική αναδιαπραγμάτευση της ενέργειας.

Όπως σημειώνουν στην επιστολή, αξιοποιώντας το µοντέλο της ιδιο-παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, µία ενεργειακή κοινότητα στην οποία θα συµµετείχε και ο Δήµος θα µπορούσε να:

• Μειώσει δραστικά τους λογαριασµούς ρεύµατος των µελών, προστατεύοντάς τους ταυτόχρονα από τις ακραίες αυξοµειώσεις στις τιµές της ενέργειας.

• Μειώσει τα έξοδα ενέργειας του ίδιου του Δήµου, κάτι το οποίο θα µπορούσε να µεταφρασθεί σε µειωµένα δηµοτικά τέλη, υποστηρίζοντας οικονοµικά τους κατοίκους και παρέχοντας ένα επιπλέον κίνητρο σε νέους να µετεγκατασταθούν στην περιοχή.

• Μειώσει τα λειτουργικά έξοδα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, στηρίζοντας έτσι τον πρωτογενή τοµέα.

• Μειώσει το κόστος προµήθειας και εγκατάστασης υλικών/ εξοπλισµού/ συστηµάτων εξοικονόµησης ενέργειας, λόγω οικονοµίας κλίµακας, βοηθώντας έτσι τα νοικοκυριά και το Δήµο να µειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση.

Κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων ζητούν να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση ώστε να παρουσιάσουν αναλυτικά την πρότασή τους.

«Καλούµε, συνεπώς, τον Δήµο Ζαγορίου να αγκαλιάσει µια τέτοια πρωτοποριακή πρόταση στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προάγοντας ένα µοντέλο κοινοτικής διαχείρισης και αειφορίας για τις ορεινές, µη αστικές περιοχές του Ζαγορίου που έχει διαχρονικά γράψει ιστορία στην διαχείριση των Κοινών και στην καινοτοµία» σημειώνεται στην επιστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ