Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ μετέφερε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας το μείζον πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιοχής λόγω της αιθαλομίχλης και την απουσία κυβερνητικής παρέμβασης για την αντιμετώπισή του.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων τοποθετήθηκε κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών και αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση.
«Η πολιτική μιας ακόμη κυβέρνησης αφήνει τους δήμους να καταρρέουν» σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Μπέγκας και συμπλήρωσε πως η αυτοδιοίκηση δεν ζητά ελεημοσύνη.
Ως στρατηγικό πρόβλημα που ακρωτηριάζει την αυτοδιοίκηση χαρακτήρισε την υποχρηματοδότηση ενώ χαρακτήρισε ψίχουλα όσα εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, που δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος των προβλημάτων.
Στον πυρήνα των προβλημάτων έθεσε και την υποστελέχωση των υπηρεσιών που δεν επιτρέπει στους δήμους να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις και υπογράμμισε πως «η κατάσταση αυτή δεν είναι απλά διοικητικό ζήτημα αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής».
Ειδική μνεία έκανε στο πρόγραμμα 55+ το οποίο αφενός καθυστέρησε και αφετέρου έδωσε πολύ λιγότερες θέσεις από αυτές που ζητούσαν οι δήμοι.
Ο Δήμαρχος έθεσε το ειδικό πρόβλημα της αιθαλομίχλης που αντιμετωπίζουν τα Ιωάννινα σημειώνοντας ότι «ενώ απαιτεί κυβερνητική βούληση για την λύση του, εισπράττουμε σιωπή».
Τέλος ανέδειξε τα συνολικότερα προβλήματα για έναν ακριτικό νομό όπως τα Ιωάννινα από την επενδυτική έκρηξη στην γειτονική Αλβανία καθώς από την άλλη πλευρά των συνόρων ετοιμάζεται ακόμη και αεροδρόμιο που διαμορφώνει ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον.
«Αυτή η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν αγαπάει την αυτοδιοίκηση, δεν αγαπά την αποκέντρωση» κατέληξε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.