Αισθητήρες ήχου ενάντια στη λαθροθηρία και λαθροϋλοτομία

agriogido plikati

Ο Δήμος Κόνιτσας επιλέχτηκε για την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ του Υπουργείου Γεωργίας.

Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου με επικεφαλής τον κ. Αστάρα Χρήστο, εγκαθιστά ειδικούς αισθητήρες καταγραφής ήχου σε πραγματικό χρόνο σε διάφορα σημεία πέριξ του ποταμού Αώου. Οι ήχοι επεξεργάζονται από ειδικό αλγόριθμο και κατόπιν αποστέλλεται ειδοποίηση στις Δασικές Υπηρεσίες.

Αυτό προφανώς λειτουργεί αποτρεπτικά σε περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας και λαθροθηρίας και θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο προστασίας του δάσους και του πληθυσμού των αγριόγιδων και λοιπών σπανίων ζώων που διαβιούν στα δάση μας.

Κύριος χορηγός της επιστημονικής ομάδας είναι η εταιρεία κολοσσός της σύγχρονης τεχνολογίας HUAWEI, η εταιρεία τηλεφωνίας WIND, ενώ τους αισθητήρες καταγραφής τους προμηθεύει η Αμερικάνικη ΜΚΟ Rainforest Connection.

Παράλληλα, η δράση της ερευνητικής ομάδας στην περιοχή μας θα καταγραφεί και θα δημιουργηθεί ένα ολιγόλεπτο ντοκυμαντέρ που θα προβληθεί στο εξωτερικό, ενώ μικρής διάρκειας αποσπάσματα θα προβληθούν σε ελληνικά ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ