Αιφνιδιαστικές αλλαγές στις δημοπρασίες… Κίνδυνος μεγάλων καθυστερήσεων στα έργα

dromos sirako

dromos sirako

Τον κίνδυνο μεγάλων καθυστερήσεων για την δημοπράτηση αντιμετωπίζουν δημόσια έργα πολλών εκατομμυρίων πολλά εκ των οποίων συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της αιφνιδιαστικής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που προβλέπει την έναρξη των δημοπρασιών δημοσίων έργων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων στις 25 Ιουλίου.

Η έναρξη διεξαγωγής των ηλεκτρονικών δημοπρασιών είχε οριστεί αρχικά στις 18η Απριλίου με τον Νόμο 4412/ 2017 ωστόσο με τροποποίηση στο νόμο 4472 μετατοπίστηκε για τις 20 Οκτωβρίου με το αιτιολογικό ότι πρέπει να υπάρξει χρόνος για να δοκιμαστεί το σύστημα καθώς και να διαπιστευτούν και να εκπαιδευτούν επαρκώς στην εφαρμογή του οι υπάλληλοι των αναθετουσών αρχών και των αναθετόντων φορέων.

Ωστόσο, στις 25 Ιουλίου 2017, με νέα διάταξη στο Νόμο 4482/2017, ορίστηκε ως νέα ημερομηνία έναρξης δημοπρασιών δημοσίων έργων μέσω ΕΣΗΔΗΣ η 25η Ιουλίου 2017, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση και κυρίως χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια εκπαίδευσης των υπαλλήλων των αναθετουσών αρχών και των αναθετόντων φορέων.

Το γεγονός αυτό μάλιστα προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστα Αγοραστού ο οποίος ζητά την έναρξη των ηλεκτρονικών δημοπρασιών τον Οκτώβριο ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος για τουλάχιστον τέσσερις μήνες να μην δημοπρατηθεί κανένα έργο με χρήση ηλεκτρονικών μέσων,.

Εξάλλου υπάρχει το αντίστοιχο κακό παράδειγμα του 2016 όταν και ο Νόμος 4412 τέθηκε σε ισχύ εν μέσω θέρους και χρειάστηκαν περίπου 8 μήνες για να προκηρυχθούν νέα έργα σύμφωνα με τις διατάξεις του. Ένα από τα έργα της Ηπείρου που βρίσκονται πριν την δημοπράτηση έχοντας και την αντίστοιχη απόφαση της Οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας είναι η οδική σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα από τον ανισόπεδο Κόμβο Τερόβου της Ιόνιας επί της 7ης Επαρχιακής Οδού Ιωαννίνων – Πηγαδίων με την 2η επαρχιακή οδό.

Διαδικαστικό το ζήτημα, εκτιμούν πολλοί, όμως οι καθυστερήσεις αναπόφευκτες…

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ