Αγοράζεται αμφίβιο μηχάνημα για τους καλαμιώνες στην Παμβώτιδα

LAKE_PT2

Αμφίβιο μηχάνημα για την κοπή των καλαμιών προμηθεύεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να γίνει η διαχείριση των καλαμιώνων στη λίμνη Παμβώτιδα.

Το μηχάνημα θα διαχειρίζεται η Μονάδα Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ προκηρύσσει ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια των αμφίβιων μηχανημάτων, με καταληκτική ημερομηνία την 9η Ιανουαρίου 2023.

Η απόδοση του αμφίβιου μηχανήματος μπορεί να φθάσει έως και τα 3 στρέμματα ημερησίως, ενώ για τη λειτουργία του απαιτείται εκπαιδευμένος χειριστής, ο οποίος θα είναι στέλεχος των Μονάδων.

Η αγορά και χρήση αμφίβιου μηχανήματος με ειδικό εξοπλισμό για τη διαχείριση των καλαμιώνων έχει ως στόχο:

● την καλοκαιρινή κοπή για αύξηση ετερογένειας, μείωση της ζωτικότητάς του, τη δημιουργία επιπλέον υγρολιβαδικών εκτάσεων και την ενίσχυση του ρόλου απορρόφησης ρύπων

● τη χειμερινή κοπή για δημιουργία ελεύθερων από βλάστηση ρηχών υδάτινων εκτάσεων και περιορισμό της έκτασης του καλαμιώνα κατά την κρίσιμη για τα είδη περίοδο

● τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, καθώς μπορούν με τα κατάλληλα εξαρτήματα να κάνουν εκσκαφή, βυθοκόρηση στον υγρότοπο και απομάκρυνση ιζήματος.

«Στους καλαμιώνες ζουν πολλά μικρά θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, αμφίβια και έντομα, τα οποία οφείλουμε να προστατέψουμε. Με τα αμφίβια μηχανήματα που προμηθευόμαστε βάζουμε τέλος στην αλόγιστη καύση των καλαμιών, που ενέχει και κίνδυνο πυρκαγιών. Οι καλαμιώνες αποτελούν σημαντικό οικοσύστημα μεγάλης βιοποικιλότητας, η προστασία της οποίας είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», αναφέρει σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Σημειώνεται ότι μηχάνημα για την κοπή καλαμιών στην Παμβώτιδα υπήρχε από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, χωρίς όμως ποτέ να δουλέψει ουσιαστικά. Το νέο εγχείρημα υπό την απόλυτη ευθύνη του Υπουργείου μπορεί να αποδειχθεί πετυχημένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ